Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.23
Bakonyerdő fejlesztések Gyenesdiáson: a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában Vadaspark, VR szoba, szarvasbőgés hallgatás, kilátó felújítás – hogy néhányat említsünk idei újdonságaik közül.

A Bakonyerdő Zrt. az erdő- és vadgazdálkodás mellett kiemelt figyelmet fordít közjóléti feladatai ellátására, és egyre inkább, innovatív módon bekapcsolódik az ökoturizmus új folyamataiba.

A 2012-2014-ben megnyílt Festetics Imre Állatpark és a Természet Háza Látogatóközpont környezetében már láthatóak a változások.

A legfontosabb újdonság a mintegy 4,6 hektáros területen kialakított Vadaspark lesz, ahol a Magyarországon megtalálható 5 nagyvadot mutatnak be.

Láthatóak lesznek gímszarvasok, őzek, dámvadak, muflonok és vaddisznók, továbbá egy hazai fajtákat bemutató „juhfajta-bemutató” kap itt helyet.

A fás, erdős területen a korábbinál sokkal természetesebb környezetben figyelhetik meg a látogatók a vadakat, akár a most épülő vadlesekről és pihenőpadokról.

A Festetics Imre Állatparkban változatlanul őshonos magyar állatfajokkal ismerkedhetnek a vendégek, egyebek között bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvarok lakói várják a kicsiket és a nagyokat. A megújult állatsimogatóban és játszótéren is élménydús perceket tölthetnek a fiatal látogatók.

A komplexum központi része változatlanul a Természet Háza Látogatóközpont lesz, ahol újdonságként VR szoba nyílik.

A VR technika vívmányának köszönhetően egy különleges élményvilágon keresztül a bognár, a patkolókovács és a pék munkáját próbálhatják ki a virtuális világ résztvevői, míg a „természet ölelésében” elnevezésű programban a Batsányi kilátó körpanorámáját és a Kis-Balaton világát ismerhetik meg „testközelből”.

Változás még, hogy egy jeggyel lesz a 3 objektum látogatható, melyet a Látogatóközpontban lehet megvásárolni.

Az Állatpark és a Vadaspark (amennyiben a korlátozások engedik) áprilisban a „Nyuszifül Fesztivál” alkalmával nyitja meg kapuit, míg a Látogatóközpont június 18-tól várja a látogatókat, mivel átmenetileg helyi iskolások vették birtokba a központot iskolájuk bővítése miatt.

Áprilisi rendezvényüket követően változatos programokat terveznek. Lesznek többek között tematikus családi napok (pl. Méhes-Mézes Nap, Csodaszarvas családi nap, Faludi BBQ Fesztivál), vezetett túrák (Fülemülék éjszakája, Csillag-les túra), de említhetjük a szarvasbőgést vagy dám-barcogást hallgató vezetett programjukat is.

A Keszthelyi-hegység leglátogatottabb pontja, a Nagymező erdei kirándulóközpont szintén a Bakonyerdő Zrt. kezelésében van. Itt a tavasz folyamán új erdei bútorokat, tűzrakóhelyeket, játszóeszközöket – pl. játékvárat csúszdával és hintával – helyeznek ki, cserélnek vagy újítanak fel.

A Festetics kilátó felújítása az időjárás függvényében márciusban indul, és várhatóan tavasz végére kerül átadásra, hogy a kirándulók újra birtokba vehessék.

A Nagymezőről induló és Vonyarcvashegyre becsatlakozó Festetics túraútvonal elkészülte szintén nyárra várható, melynek útvonalán menedékház is épül.

A Bakonyerdő Zrt fejlesztései révén bővülő, megújuló kínálat tökéletesen illeszkedik Gyenesdiás aktív és családbarát programjainak sorába, melyekkel új utak nyílnak a természet, a Keszthelyi-hegység megismeréséhez.

Forrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, www.gyenesdias.info.hu/hirek