Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.02.13
Gozo egy aprócska sziget, varázslatos tájjal és gazdag történelemmel, amely sok csodálatos élménnyel várja az idelátogatókat.

A békés vidéki sétáktól a panorámás kilátást nyújtó sziklacsúcsok mentén haladó túrákig, rendkívüli természeti adottságok mellett húzódó parti ösvényektől a Szent János rendi lovagok idejéből származó emlékeken át és az egyedülálló őskori tájon át vezető utakig mindenki számára tartogat valami izgalmasat.

Kora ősztől késő tavaszig Gozon életre kel a természet, hihetetlen gazdag növény- és állatvilágot tárva fel – különösen színes vadvirágokat és illatos gyógynövényeket.

Mérsékelt mediterrán éghajlatával, ahol télen is sokat süt a nap és a meleg sem ritka vendég, Gozo tökéletes úticél egy aktív nyaraláshoz.

Annak ellenére, hogy a sziget milyen apró, számos szabadtéri tevékenységeket és látnivalókat találunk. Téves úgy vélekedni, hogy Gozo csak egy „egynapos kirándulás”.

Vizen

A vízi sportok szerelmeseinek Gozo abszolút paradicsom. A kezdőknek valószínűleg ez a legjobb hely, hogy kipróbálják, milyen is a tengerben búvárkodni.

De a profi búvárok álla is leesik egykét Gozo közeli merülőhelynél, így mindenki találhat tudásának megfelelő helyszínt. A sziget legjobb sznorkelezési helyei a San Dimitri-pont Gozo nyugati részén, Wied il-Għasri Gozo északi részén és a híres kék lyuk Dwejránál.

Ez utóbbi egy 25 méter mély lyuk, amelyből nyolc méterrel a tengerszint alatt egy íves sziklahasadékon át lehet kijutni a nyílt tengerbe.

A színes tengeri életet legjobban a Reqqa Point közelében lehet felfedezni Gozo északi részén, vagy a Xatt L’Aħmar-nál Gozo déli részén. A kajakozás, a csónakázás, a jet-ski vagy a SUP szintén kiváló módja annak, hogy felfedezzük Gozo gyönyörű partvonalát a víz felől.

Kerékpáron

A sziget sok kiváló útvonalat és lehetőséget kínál a kerékpárosnak is. A hegyikerékpározásra a legjobb az októbertől májusig terjedő időszak, amikor a hőmérséklet enyhe, és a sziget buja zöld szőnyege vadvirágoktól és gyógynövényektől illatozik.

Adrenalin-függőknek

A sziklamászás és az ereszkedés (vagy „absailing”, ahogy a helyiek nevezik) szintén népszerű sportágak Gozon. A lenyűgöző tengerparti szikláktól az árnyékos szárazföldi sziklákig számos mászóhely és élmény várja az extrém sport kedvelőit, mindenki megtalálja a tudásának és elképzeléseinek leginkább megfelelőt.

Kalandos túrák

Az egész napos dzsipszafari az egyik legnépszerűbb és legjobbra értékelt túra Gozon, amely lehetővé teszi, hogy stresszmentesen fedezzük fel a sziget rejtett gyöngyszemeit.

Ezeken a túrákon alkalmanként mi magunk is a volán mögé ülhetünk (persze csak megfelelő vezetői engedély birtokában). Emellett több más izgalmas, nem hétköznapi túrára is lehetőség van Gozon. Függetlenül attól, hogy dzsippel, segway-vel vagy quad-dal, a túra garantáltan szórakoztató.

Séták és kirándulások


Ha a fentieknél kissé nyugodtabb élményre vágyunk, akkor érdemes inkább kirándulni. Az a jó a kisebbik szigetben, hogy egy jó sétáért vagy kirándulásért soha nem kell messze menni, és a kilátás is mindig pazar.

Gozo hivatalos turisztikai honlapjáról számos séta és kirándulás útvonala ingyenesen letölthető. Számos érdekes, biztonságos, változatos és élvezetes útvonal vezet végig a szigeten. Az útvonalak – kényelmes sport- vagy túracipőben – könnyen bejárhatóak. (Máltai Idegenforgalmi Hivatal | VisitMalta Hungary)