Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.28
Folytatódik a köztéri lámpák cseréje az osztrák fővárosban. Az utcai világításokat LED-es izzókra cserélik, aminek következtében az energiafelhasználás és a fényszennyezés csökken, a közlekedésbiztonság viszont nő. A korszerűsítésből lakók és az állatok is profitálnak.

2017-ben kezdődött a közvilágítás megreformálása a bécsi utcákon és 2020 végéig sikeresen le is zajlott az első szakasz.

Ennek keretében 50.000 új, LED-es izzóval működő függesztett köztéri lámpát szereltek fel. Most, január 25-én elkezdődött a második fázis, melynek során 80.000 oszlopon álló lámpatest cseréje történik meg 2026-ig. Elsőként a 16. kerület, Ottakring kerül sorra.

“A lámpák cseréje nagyban hozzájárul a klímavédelemhez. Csak az első fázisban kicserélt izzókkal az eddig felhasznált energia 60 százalékát tudtuk megspórolni, amivel több mint 700 tonnával kevesebb szén-dioxidot termelünk egy évben” – mondta Ulli Sima innovációért, várostervezésért és mobilitásért felelős városi tanácsnok.

Az 50.000 LED-es lámpa összteljesítménye évente 11,3 millió kilowattóra, ami 2.500 bécsi háztartás éves energiaigényének felel meg. A második fázisban kicserélt világítással Bécs eddigi energiafelhasználása a tervek szerint a felére csökken majd.

Fotó: Bódi Ágnes

A közvilágítás egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságossá tegye a közlekedést. Az új izzók sokkal jobban megvilágítják az utcákat, utakat, ezáltal a közlekedési akadályok (pl. építkezések) is könnyebben észrevehetőek.

A világítás színe mindenhol egységes lesz, a veszélyesebb helyek pedig – például zebrák és közlekedési lámpa nélküli kereszteződések – erősebb megvilágítást kapnak.

A LED-ek erőssége a járdák, bicikliutak és természetközeli területek felett meleg fehér 3.000 kelvin, az utak pedig természetes fehér színben, 4.000 kelvinnel vannak megvilágítva, ami körülbelül a hold színhőmérsékletének felel meg.

A biztonságos közlekedés és az alacsonyabb energiafelhasználás mellett a bécsiek alvása is nyugodtabb az új izzókkal, mert a hatékonyabb fényvezetés miatt kevesebb fény jut be a lakásokba.

Az állatok is örülhetnek az új technológiának: a Dunaszigeten végzett felmérés szerint a LED-ek 80 százalékkal kevesebb rovart vonzanak, amivel az állatok túlélési esélyei jelentősen nőnek.

Fotó: Bódi Ágnes

Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket. A LED-ek moduláris felépítésűek, így rendelkeznek az állandó technológiai változáshoz szükséges rugalmassággal.

A fényforrások hosszú életűek, fenntartási költségük pedig alacsony. A 130.000 lámpa megújítása összesen 45 millió euróba kerül. (Bécs Város Külképviseleti Irodája)