Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2021.01.22

Veszprém és a Balaton régió mellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet 2023-ban – közölte a program kormánybiztosa Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóüzenetében.

A két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek, ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése értelmében két esztendő múlva viselik majd a címet az érintett városok Veszprémmel együtt.

Az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számított Veszprém és a régió, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt.

Tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval – Veszprém észtországi testvérvárosával -, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.