Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.11.04
A budapesti Szlovák Intézetben november 3-án rendezték meg azt a tájékoztatót, amelyen Közép-Szlovákia turisztikai lehetőségeit mutatták be.

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője arról számolt be, hogyan áll Szlovákiában a vírushelyzet, és a szűrés, majd Besztercebánya és környékének szépségeit mutatta be. Elmondta, hogy a város történelmi központjában található számos műemlékek a városi műemlék-rezervátuma részét képezik.

A város legfőbb büszkeségének számít a sétánnyá alakított, különleges atmoszférával rendelkező Szlovák nemzeti felkelés tér, a város főterére a legszebb kilátás az Óratoronyból nyílik, a karcsú toronyból megcsodálhatjuk a tér színes kavalkádját. A főtér déli oldalának legszebb része a Thurzó ház, amely ma múzeumként működik.

A tér építészeti látványossága a fennmaradt barbakán és a hozzá tartozó őrtorony. A téren található Szűz Mária mennybevétele plébániatemplomot 1255-ben kezdték építeni. A gótikus templom legfőbb nevezetessége a Szent Borbála szárnyas oltár, amelyet a híres Lőcsei Pál Mester készített.

A turisták és az idegenvezetők életét is megkönnyíti, hogy a városban a Pretórium turistavonat közlekedik, útja során kényelmesen meg lehet nézni a város nevezetességit.

Valaha néhány ódon épület alkotta Besztercebánya (Banská Bystrica) várát, amely Közép-Szlovákia legnagyobb városának egyik fő látványossága. A vár fokozatosan épült fel. Elsőként a plébániatemplomot – a késői román stílusú, Szűz Mária mennybe menetelére felszentelt templomot kezdték építeni a 13. században, amely körül alakították ki a 15. században az erődítményt.

A 16. században fenyegető török veszély tette szükségessé az erőd megerősítését és kiegészítését. Az eredeti várfalaknak a negyede maradt fenn, a négy bástya közül három a mai napig áll: a Pap-bástya, a Bányász-bástya és az Írnok-bástya.

Pusztay Sándor, a Kornétás Kiadó tulajdonos-ügyvezető igazgatója – aki számos könyvet írt Szlovákiáról – Közép-Szlovákia sportolási lehetőségeit sorolta fel.

A PARK SNOW Donovaly síközpont az Alacsony-Tátra Nemzeti Park és a Nagy-Fátra Nemzeti Park határán fekszik. A síközpont az egyik legismertebb Szlovákiában. A PARK SNOW Donovaly különlegessége, hogy ez Európa második legnagyobb gyermekparkja.

A PARK SNOW Donovaly központban található sípályák hossza 11 km, ebből 7,4 km hóágyúzható. A sípályák két síterepen helyezkednek el: Záhradište és Nová hoľa. A Záhradište a kezdők és a mérsékelt haladók számára, a Nová hoľa pedig a középhaladók és haladók számára alkalmas. Két kabinos felvonó és 14 húzófelvonó áll a síelők rendelkezésére.

Donovaly Budapesttől mindössze 200 km-re található, hangulatos szlovákiai síközpont, jelenleg egyike a legnagyobb Szlovákiai síközpontoknak, ahol ráadásul sok változás történt az utóbbi években.

Ma már minden megtalálható a szállodáktól kezdve a diszkóig, posta, több étterem (köztük egy új nagy önkiszolgáló étterem a nagy parkoló mellett), élelmiszerbolt, templom, A fejlesztési tervekben szerepel több új étterem, bár, uszoda, szauna, jakuzzi és még pizzafutár-szolgálat kiépítése is. Folyamatosan épülnek az új szállodák és apartmanházak, egyre igényesebb szolgáltatásokkal.

Az üdülőfalu gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik. Donovaly előnyeihez tartozik közelsége Magyarországhoz (Budapestről 3 óra autózással elérhető), és az, hogy a füves lejtőknek köszönhetően már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta, hogy tudja, már nagyon várja mindenki a síversenyeket, de sajnos még biztosat nem lehet tudni.

A 29. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot, a Honda Kupát Donovalyban 2021. február 6-ára tűzték ki. A Honda Kupán az eltelt tíz esztendőben általában 200-250 magyarországi gyermek rajtolt, szülőkkel, kísérőkkel mintegy 600 magyar síző szokott megjelenni, ami nem elhanyagolható turistaszám a síközpont számára.

A versenykiírás november végén lesz elérhető a szervezők honlapján.

Újdonság, hogy a verseny fővédnöke Boris Kollár, Szlovákia Országgyűlés elnöke lesz. A Honda Kupán az eltelt 10 esztendőben általában 200- 250 magyarországi gyermek rajtol, szülőkkel, kísérőkkel kb. 600 magyar síző jelenik meg.

(Fotók: Banska Bystrica)