Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.22
Budapesten sok külföldi él, és dolgozik. Nekik is elromlik a zipzárjuk a kabáton, vagy a táskán, leválik a cipő talpa, vagy csak a színét veszti és az újonnan vett szoknyát, vagy nadrágot is fel kell hajtani. Érdekes, előbb utóbb utat találnak a hetedik kerületi Rejtő Jenő utcában lévő ezermesterhez, a szolgáltató üzlethez.

A kerületben lakók is tudják, milyen kincs van náluk, ezért amikor az önkormányzat meghirdette, hogy lehet szavazni arra, ki „Erzsébetváros Mestere”, tömegével szavaztak Fülöp Ibolyára és férjére Fülöp Adorjánra.

Így aztán Fülöp Ibolya kimagasló szakmai munkájának elismerése jeléül a közelmúltban az „Erzsébetváros Mestere” díjat vehette át. Férjével, Fülöp Adorjánnal együtt a hetedik kerületi szolgáltató üzletet működtetik a Rejtő Jenő utcában. Erzsébetvárosban.

A kiírás szerint ezt a díjat annak adhatják, aki Erzsébetváros területén legalább 15 éve végez kimagasló kisipari szakmai munkát, és aki nívós szolgáltatásai és elégedett fogyasztói elismerései mellett e tevékenységével öregbíti Erzsébetváros hírnevét, vonzerővel bíró értékekkel gyarapítja Erzsébetvárost és annak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A díj igazából mindkettőjüknek szól, hiszen el se lehetne választani egymástól őket és munkájukat. Öcsi, a kerület ezermestere, ahogy mindenki nevezi, a hetedik kerületi Rejtő Jenő utcai boltban dolgozik, Ibolya pedig, aki 1995 óta egyéni vállalkozó, Csepelen a Kossuth Lajos utcában lévő üzletben. A két üzlet kooperál egymással.

Fotó: Bódi Ágnes

Elég kalandos úton érkeztek el idáig, Nagyváradtól a hetedik kerületig. Öcsi, most már maradjunk meg Adorján ismertebb nevénél, a Romániában elvégzett könnyűipari szakközépiskola után több helyen dolgozott, majd a rendszerváltás idején Magyarországra jött. Később Ibolya is utána jött a két gyerekkel.

Nem volt könnyű az életük, de mindketten kitartóak, végül azt teszik, amit szeretnek, a gyerekeik és unokáik is révbe értek. Öcsi imádja a horgászatot, hatalmas halakat visz haza Ibolyának, akivel közösen és változatosan készítik el őket.

Joggal kerülnek be egy főleg turizmussal foglalkozó internetes oldalra, hiszen Öcsi neve és szakértelme nagyon jól cseng határainkon túl is.

Jönnek is az üzletbe a világ több országából is, természetesen Romániából, de Londonból, Spanyolországból, Bécsből és Németországból is érkeznek rakoncátlan cipőkkel, elromlott zipzárakkal, felhajtandó szoknyákkal.

Öcsihez hozzák a közeli színházak is a színpadi cipőket is, érkeznek javítanivalók a Pesti Színházból, a Centrálból, a József Attilából, és a Madách színház híres Mary Poppins esernyőjét is ő újította fel.

Amúgy esernyőjavítást már nem vállalnak, csak kulcsmásolást, cipőt, ruhát, és bármit amit varrni, festeni, vagy javítani lehet. Öcsiék arról is híresek, hogy amit más nem tud megjavítani, azt ők igen.

Mikor arról kérdezem voltak-e maradandó emlékei, egy idős hölgyet emleget, aki ósdi kabátjának elromlott zipzárját hozta javítani. Megsajnálta, és mivel a boltban volt egy több éve otthagyott kabát a szekrényben, rábeszélte, hogy fogadja el.

Volt akiknek egy cipőt szerzett a teljesen elhasznált helyett, felhívta egy cipőboltban dolgozó ismerősét, van-e olyan kishibás cipője, amit oda adhatna a szegény embernek. Megoldották.

Sok emlékük van, és még lesz is. Most pedig már egy újabbal gyarapodtak: „Erzsébetváros Mestere”- cím birtokosai.