Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.09
A megszokott időpontban, szombaton és vasárnap rendezi meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 35. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, amely egyben a klasszikus táv országos bajnoksága lesz.

Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényén a harmadház is komoly indulói létszámot, mintegy 10 000 résztvevőt jelent.

A nevezések alapján az ország 730 településéről érkeznek indulók, akik 11 szám közül választhatnak.
Az első nap elsősorban a családoké a Lágymányosi Campus környékén. Ekkor kerül sor az 500 méteres családi futásra és a 4×2 kilométeres váltófutásra is, illetve a gyaloglásra vágyók sem maradnak kihívás nélkül.

Ugyanakkor egyéniben is rendeznek versenyeket szombaton, amikor 10 kilométeren, 5 kilométeren és 2,3 kilométeren hirdetnek győztest.

A 42,195 kilométeres fő szám startját vasárnap reggel 9.00-kor lövik el a Pázmány Péter sétányról. A távot egyéniben, párban és négyfős váltóban lehet teljesíteni. A maratonistákhoz bekapcsolódnak majd a 30 kilométeres futás résztvevői is.

A BSI által “Európa egyik legszebb és leglátványosabb” útvonalaként jellemzett pálya a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten.

Fotó: Pixabay

A sportiroda adatai alapján több mint 700 olyan futó lesz a vasárnapi startnál, aki először vág neki a maratonnak, köztük a korábbi világklasszis kézilabdázó, Nagy László is, aki tavaly a félmaratont teljesítette. Ugyancsak maratont fut Erdély Mátyás, az Oscar díjas Saul fia című film Kossuth-díjas operatőre.

A BSI külön jelezte, hogy maradéktalanul betartják a hatóságok által előírt, illetve javasolt egészségügyi óvintézkedéseket, így biztosítva a résztvevők, illetve a szurkolók egészségét. Mint írták, a rajtszámokat a nevezők csak tünetmentességükére vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával vehetik át.

A helyszíni versenyközpontba a belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Szintén előírás, hogy a versenyközpontba és a rajtzónákba kizárólag maszkban léphetnek be a futók.

A szokásoktól eltérő lesz a futamok rajta is, mivel az indulók néhány száz fős csoportokban vághatnak neki az adott távnak.

Mindezeken túl a helyszínen kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki és a szervezők rendszeresen fertőtlenítik majd a résztvevők által használt tereket, eszközöket.