Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.09
Nem terveznek hosszú távra a német utazók a TDA piackutató intézet felmérése szerint, a foglalások alapján az idei téli és a jövő évi nyári szezonban az utazási ágazat bevétele valamelyest már növekedni fog.

A Travel Data + Analytics GmbH (TDA) kimutatása szerint augusztusban a német utazási irodák és az online utazási portálok foglalásai mindössze 29 százalékát tették ki az egy évvel korábbinak.

Az utazni vágyók jellemzően csak rövidtávú döntéseket hoznak a szabályozási környezet nehezen felmérhető változásai miatt.

Augusztusban például a foglalásoknak mintegy a negyede szólt augusztusi indulású, negyven százaléka pedig szeptember-októberi indulású “last minute” útra. Az idei téli szezonra az augusztusi foglalások 11 százaléka szólt, a jövő évi nyári szezonra pedig 21 százaléka.

A jövő nyári szezonra szóló foglalások alapján pedig már az ideinek a háromszorosára lehet tenni az utazási ágazat bevételét. Ennek azonban túlnyomó részét az idei nyári szezonról a jövő évire halasztott utazások teszik ki.

A járvány második hulláma miatt bevezetett utazási korlátozások ellenére azonban már növekednek a foglalások.

Miközben az augusztus végi állás szerint az idei nyári szezonban a foglalások alapján és a sztornírozás költségeivel együtt 74 százalékkal csökkent az utazási-turisztikai ágazat forgalma, a 2020/21-es téli szezon forgalma a foglalások alapján már csak 59 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az utazási irodák ügyfelei rendszerint az éppen meghirdetett lehetőségekre csapnak le. Az utazási korlátozások megszüntetésével augusztus elején például háromszorosára emelkedtek a törökországi foglalások.

A görögországi foglalások pedig augusztusban egyes esetekben már felül is múlták az egy évvel korábbit.
https://traveldataanalytics.de/urlauber-treffen-reiseentscheidungen-kurzfristig