Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.05
Bár még nem utazhatunk, de már reménykedünk, hogy eljutunk Máltára. Éppen ezért érdemes az ottani érdekességeket böngészni, mert ha mehetünk, legyen új programunk is a régiek mellett.

A Heritage Malta gyerekeket invitál, hogy látogassanak el a Ħaġar Qim szabadtéri archeológiai múzeum területére, hogy megismerhessék, milyen lehetett gyermeknek lenni az őskori Máltán, miként töltötték napjaikat, mit ettek és hogyan tanultak anélkül, hogy iskolába jártak volna?

Ħaġar Qim egy újkőkorszaki megalitikus templomegyüttes romja Máltán, Qrendi község határában a nagyobbik sziget (Málta) déli partján.

Ma több más templommal együtt az UNESCO Világörökség része „Málta megalitikus templomai” néven.

Nevének jelentése álló kövek, ugyanis feltárása előtt a tetején álló halomból csak a legnagyobb kövek csúcsai álltak ki.

Az exkluzív Ħaġar Qim túrát kifejezetten 7-12 éves gyerekek számára szervezik és magában foglalja a különleges Északi Templom felfedezését is. Minden túra körülbelül egy órán át tart, és egyszerre 10 gyermeket tudnak (szigorú egészségügyi előírásokat betartva) fogadni.

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Minden gyereket egy szülő kísérhet.

A programot kísérleti jelleggel először október 3-án rendezték meg máltai és angol nyelvű vezetéssel.

A szervezők azt remélik, hogy ha sikeres lesz a bevezetés, akkor idővel lekérhető programmá válik és később nemzetközi diákcsoportok és nyelvtanuló csoportok számára is elérhető lesz.