Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.03

Izraelben lelkiismereti okokból lemondott hivataláról a centrista Kék-Fehér párthoz tartozó Aszaf Zamír turisztikai miniszter Benjámin Netanjahu miniszterelnököt okolva távozásáért – jelentette a helyi média pénteken.

“Nem ülhetek olyan kormányban, amelynek vezetőjében egy cseppet sem bízom” – indokolta lépését a miniszter Facebook-fiókjában közzétett nyilatkozatában.

“Mindig hittem abban, hogy megpróbálok belülről befolyásolni, még a nyilvános kritika árán is. Mindaddig, amíg azt hittem, hogy a cselekedeteim eredményei jó irányban hatnak. Már nem így érzem” – írta.

“Szomorúan kijelentem, hogy a súlyos következményekkel járó koronavírus-válság legjobb esetben is csak a második a miniszterelnök prioritási listáján” – vádolta a kormányfőt Aszaf.

“Netanjahu szemében a személyes és a jogi szempontok állnak az élen. Ez minden lépésénél nyilvánvaló. Izraelt a koronavírus-járvány sújtja, és hetek óta szinte kizárólag a tüntetésekkel foglalkozunk” – közölte.

“Netanjahu nem képes megmenteni az országot a mély válságtól, amelybe végső soron ő vezette bele. Elsősorban ő felel a mindannyiunkat fenyegető egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságért. Szorongok az államért. Aggódok, hogy a teljes szakadás küszöbén áll. És számomra egyértelmű, hogy ez mindaddig nem változik, amíg Netanjahu a miniszterelnök” – írta Aszaf Zamar a Facebookon.

Nem ez az első súlyos bírálat a kormányfő részére a koronavírus-válság kezelése miatt.

Két héttel ezelőtt Roni Gamzú válságbiztos azt mondta, hogy az újabb teljes zárlat elrendelésének nem egészségügyi, hanem személyes okai voltak.

A Likud a miniszter lemondása után azzal vádolta meg Aszaf Zamírt, hogy csak azért hagyja el a kormányt, mert így akar szavazatokat szerezni a tel-aviv-i helyi választáson.

Aszaf Zamír korábban Tel-Aviv történelmének legfiatalabban, 28 éves korában megválasztott alpolgármestere volt, majd 2019-ben csatlakozott Beni Ganz centrista pártjához.(MTI)