Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.02
A veszélyeztetett afrikai főemlősök védelme érdekében mozdítja meg a diákokat a Debreceni Állatkert.

Tavaly júniusban, a Környezetvédelmi Világnapon a hazai állatkertek közül elsőként minden egyszer használatos műanyageszközt kivezettek vendéglátóegységeikből, továbbá évek óta szelektíven gyűjtik a területükön keletkezett hulladékot.

A tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét óta részt vesznek a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó” című használt mobiltelefon-visszagyűjtő kezdeményezésében is, amelynek célja a veszélyeztetett afrikai főemlősök védelme.

A mobilkészülékek gyártásához használják ugyanis a koltán nevű fémércet, illetve a belőle nyert tantált, amelyek egyik legnagyobb lelőhelye Afrika szívében, a Kongó-medencében található – ugyanott, ahol többek között a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák, valamint a Debrecenben is gondozott zászlósfarkú kolobuszok élnek.

A bányászat és a vele járó erdőpusztítás hatására e fajok otthona drasztikus mértékben zsugorodik, ezáltal populációikra egyre nagyobb nyomás nehezedik.

A kezdeményezéshez való csatlakozással az intézmény ezeknek a páratlanul értékes élőhelyeknek a védelmét szeretné segíteni azáltal, hogy a már feleslegessé vált, de újrahasznosítható készülékek begyűjtésével csökkenti a természetet felbolygató bányászat iránti igényt.

Arra biztatják tehát látogatóikat, hogy a már nem használt mobiltelefonjaikat adják le az Állatkert pénztáránál kihelyezett gyűjtőponton.

A tavalyi évhez hasonlóan az intézmény további ösztönzésként országos mobilgyűjtési versenyt is hirdet az általános iskolás osztályok számára.

A 2021. január 31-ig, azaz a félévi bizonyítványok kiosztásáig tartó akciójuk keretében az a három osztály, amelyik a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot gyűjti össze és küldi be, kirándulást nyer a Debreceni Állatkertbe és Vidámparkba.

Az első helyezett osztály továbbá jelképes örökbefogadója lesz az intézmény zászlósfarkú kolobuszainak.