Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.31

Romániában meghaladta a 7400-at hétfőn a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és minden korábbinál több, 506 súlyos beteg szorult intenzív kórházi kezelésre.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentése szerint az előző napon újabb 43 koronavírussal fertőzött beteg vesztette életét, ezzel 3621-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Az ismert aktív fertőzöttek száma – amit nem a GCS közöl hivatalosan, hanem a fertőzések, halálesetek és gyógyulások számából lehet kikövetkeztetni – 46 ezerre tehető.
Romániában augusztusban 1200 körül stabilizálódott a napi esetszám átlaga.

Az utóbbi 24 órában mindössze 755-tel emelkedett és meghaladta a 87 ezret az eddig beazonosított fertőzöttek száma, olyan körülmények között, hogy – hétvége lévén – a szokásos 20-25-ezernél jóval kevesebb, mintegy 7300 tesztet értékeltek ki.
A járvány tetőzéséhez fűzött reményeket megkérdőjelezi, hogy múlt héten ismét növekedett az újonnan beazonosított fertőzöttek száma, miután – több hónapos növekvő tendencia után – az azt megelőző héten először következett be csökkenés.
A román kormány hétfői ülésén kormányhatározatban is megerősítette az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) határozatát, amely szerint szeptember elsejétől megnyithatnak a színházak, mozik és könyvtárak, valamint a vendéglők beltéri részei azokban a megyékben, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma nem haladta meg a lakosság 1,5 ezrelékét az utóbbi két hétben.
A kulturális intézmények a férőhelyek legfeljebb 50 százalékát használhatják. A vendéglőkben az asztaloknál legfeljebb hatan ülhetnek, és az asztalokat legalább kétméteres távolságra kell elhelyezni egymástól. (MTI)