Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.24
Nem rendezik meg a tervezett formában a 91. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren szeptember 17. és 20. között – tájékoztatott a a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A közleményükben azt írják, hogy látva a járványügyi helyzetet, állásfoglalást kértek arról, hogy legyen-e Ünnepi Könyvhét, vagy sem.

Az országos tisztifőorvos a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja, így a nagy készülődéssel várt eseményt elhalasztják.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint indokolt volt a nagy várakozás, hiszen a pandémia miatt idén itthon is, és külföldön is elmaradtak a szokásos könyves rendezvények.

tisztifőorvos, Például az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is elmaradt. (Az utóbbit tartották volna meg a szokásos Vörösmarty téri helyszínen.)
Idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az Ünnepi Könyvhét történetében.

A szervezők arra s figyelmezettek, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak, vagy erősen megcsappant a mennyiségük.

„Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket” – írta az MKKE.
A szervezet a következő napokban elérhetővé teszi a kiadók által leadott könyvheti címlistát, valamint a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottjait a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és a könyvhét Facebook oldalán is.
A tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17. és 20. között szintén a világhálón találkozhat majd a közönség – tájékoztatott az MKKE.