Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.09
Az Oroszlánok Világnapját 2013. óta minden év augusztus 10-én ünnepeljük.

A második legnagyobb termetű és egyik legikonikusabb macskaféle kilátásai sajnos sokat romlottak az utóbbi évtizedekben: bő egy évszázada még 200 ezer egyede élt Afrika-szerte, mára azonban mindössze alig tizedannyi maradt fenn belőle.

Egykori élőhelyének kevesebb mint 5 százalékán a zsákmányállatok megfogyatkozása, az élőhely-degradáció és az ember-állat konfliktusok következtében.

A Debreceni Állatkert az afrikainál is ritkább ázsiai oroszlánnak ad otthont az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez az alfaj a XIX. századig a Közel-Kelettől egészen India középső részéig előfordult, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén

található meg, 674-re becsült egyedszáma pedig csak az utóbbi évtizedben indult növekedésnek a helyi fajmegőrzési törekvéseknek köszönhetően.

Nemcsak a természetben, hanem állatkertekben is igen ritka, hazánkban csak itt és a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

A holnapi jeles napon a Debreceni Állatkert a látogatóknak és oroszlánjának, Kamalnak egyaránt az alkalomhoz méltó programmal szeretne kedveskedni:

13:00-tól interaktív beszélgetés keretében mesélnek az oroszlánok életmódjáról, természetvédelmi helyzetéről és gondozásáról, 14:00-tól pedig ünnepi látványetetést tartanak majd.

Állatkerti belépővel mindkét programelem ingyenesen látogatható.