Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.08.07
Augusztus 13-án a felsőszentiváni szélmalomban ismét őrölnek a malomkövek, ahol sajtónyilvános eseményen őrlik meg az idei búzát. A felsőszentivániak a vidék legszebb búzáiból válogatták a próba- és bemutatóőrléshez a szemeket, amelyhez a megyei önkormányzat is hozzájárult a „megye búzájával”.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is felkérte a megye településeit, hogy a Megye Kenyere elkészítéséhez ajánljanak fel a településükön aratott legszebb búzából, hogy elkészülhessen az összefogás nemes szimbóluma, a Megye Kenyere a nemzeti ünnepre.

19. századi technológia a mai kor minőségében és eszközeivel kivitelezve, egy nagyszerű turisztikai attrakciót eredményezett a bunyevác településen. A tönkrement ikonikus malmot újjáépítették és az országban egyedülállóan nem csak látogatható, hanem dolgozik, őröl is a szentiváni csodamasina. A mai kor emberének szinte elképzelhetetlen megoldásokkal, agyafúrt gépészeti megoldásokkal működik, őröl, immár két malomkerékkel a malom, amely 4 méter/szekundumos szélnél már 6 kW energiát termel, amellyel óránként akár 200 kg gabonát képesek megőrölni a 80 centiméter átmérőjű malomkerekek.

A beruházás befejeződött, már zajlanak a próbaőrlések, ezzel elkészült megyénk egyik legszebb turisztikai beruházása, amely kiállításoknak, bemutatóknak is helyet fog adni és várja a nagyérdemű érdeklődőket Felsőszentivánon.