Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.07.06
Gazdag és változatos élményeket kínál a Tisza-tó. S nem csupán a nyári vakációban, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egész esztendőben várják, a horgászokat, az aktív turizmus kedvelőit, a bringásokat, a vízi sportok szerelmeseit. Még télen is izgalmas program a jégtúra, a jéghorgászat. A páratlan természeti adottságoknak köszönhetően a vízitúrákon, a tanösvényeken a ritka madarakkal, a különleges növényvilággal, a Tisza-tavi Ökocentrumban pedig Magyarország valamennyi édesvízi halfajtájával találkozhatunk. Nem beszélve a kulináris élvezetekről a sulyomból készült csokitól kezdve a pazar halételekig.

Kevesen tudják, hogy Magyarország egyik legszebb természeti kincse, a gazdag növény és állatvilágáról nevezetes Tisza-tó, amely a Balaton után a legnagyobb tavunk, s mára az egyik legkedveltebb ökoturisztikai régió, a vízi sportok, az aktív kirándulások kedvelt terepe mesterséges úton jött létre. A 127 négyzetkilométeres tó az Alföld északi részén,Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik. Eredetileg nem a turizmus volt a cél, hiszen az 1973-ban épített Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása, öntözés céljából építették. A természet azonban fokozatosan visszahódította a régiót. Nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák váltogatják egymást. A tó gazdag állatvilágát nagyszerűen megfigyelhetjük kis hajóból, csónakból, a vízi tanösvényről.

Fotó: B.Mezei Éva

A tónak mára kialakult az ökológiája,madárrezervátum is működik benne. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része.

Bár eleinte többnyire a fiatalok körében volt kedvelt a Tisza-tó, ma már minden korosztálynak kínál sokoldalú kikapcsolódást. A tó egy meghatározott részén a jetskisek itt élvezhetik a sebességet, másutt a horgászok találnak csendes partszakaszokat. Tapasztaltuk, hogy egyre több helyen kiépített strandok, kikötők kínálják szolgáltatásaikat. Folyamatosak a fejlesztések, építkezések.

A legutolsó, közel hét kilométeres, szakasz átadásával immár körbe kerekezhető biztonságosan az egész tó. Ennek keretében építették a közelmúltban átadott, a tavat átívelő, formájában a tó hullámaira emlékeztető hidat a bringázóknak. A kerékpáros túrák remek kiindulópontja lehet a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum. A háromszintes kerékpáros komplexumban kerékpárkölcsönző, tetőtéri kávézó, zuhanyzó-öltöző, mobilszerviz és sok más szolgáltatás várja a vendégeket. A tetőről fantasztikus panoráma nyílik a tóra.

Számos strandot, kikötőt meglátogattunk, s örömmel tapasztaltuk, hogy egyre kényelmesebb feltételekkel várják a pihenésre, az aktív kikapcsolódásra, sportolásra érkezőket.

Az abádszalóki strandon a település polgármestere, dr. Balogh Gyula ismertette a legújabb fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően homokos part, kibővített, a természet színeire átfestett háromcsöves vízi csúszda, új bódésor, az esetlegesen megemelkedő vízszint miatt mobil szaniterlétesítmények nyújtanak kényelmes körülményeket a pihenéshez. Jetski, banán, vízi-bicikli, bob kínál igazi vízi kalandokat. A tavaly elkészült toronyszerű látványkávézó – koktélbár hamar a helyiek és a turisták kedvelt helye lett, s amelynek tetejéről elénk tárul a tó varázslatos panorámája.

Poroszlón egy másik szemszögből figyelhetjük meg a tavat az egész évben nyitva tartó Tisza-tavi Ökocentrum tetejéről. A 2012-ben nyílt Ökocentrum a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, élővilágát mutatja be. Lenyűgöző látvány az óriási akvárium, ahol a hazai édesvízi halakat Kiss János igazgató szakszerű magyarázatával tekintettük meg. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekesek a látványetetések. Háromdimenziós mozi a tó élővilágáról, játszószoba is található a főépületben. A körülötte lévő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező tájház, halász skanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

Fotó: B.Mezei Éva

Sarudon a z állatsimogató megtekintése után tekintettük meg az elmúlt esztendők hihetetlen beruházásait. Sarud látványos fejlődése zömmel az Élményfalu létrehozójának, Kücsön Gyulának köszönhető, aki zömmel saját vagyonát fektette be a KalandPart, a kikötő – és strandépítésbe.

A KalandPart nem csupán strand: egy változatos élményközpont a Tisza-tó középpontjában, a 28 négyzetkilométer területű Sarudi-medence partján. Itt igazán felhőtlen kikapcsolódás vár mindenkit. A KalandParton a strandolás mellett kipróbálhatjuk a vízi játszóteret, a mászóbázist, a trambulinpartot vagy bérelhetünk különböző sporteszközöket.

Fotó: B.Mezei Éva

A Szabics-kikötőből indulv a is felfedezhetjük a Tisza-virágzását, a kérészek rejtőzködő, de rövid időre igen látványos életét, ha szerencsénk van. Sajnos a Tisza magas vízállása miatt ez nekünk nem sikerült. Innen indul a Tisza-táj hajdanvolt mesterségeit bemutató Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény. A Tisza-tavi tanösvény csónaktúrán és sétán a madármegfigyelő-tornyokból, ha türelmesek vagyunk a tó élővilágának titkait is megleshetjük.

Idei újdonság a nyaralóhajós kirándulás a Tiszán és a Bodrogon, illetve a Tisza-tavon. Ezt a kikapcsolódási formát Európa-szerte csatornahajózásként emlegetnek. A 2, 3 és 4 kabinos Nicols Estivale típusú nyaralóhajókon hajónként max. 12 fő utazhat.  A minden komforttal ellátott, hajóvezetői vizsga nélkül, mindössze jogosítvánnyal igénybe vehető kényelmes luxushajók iránt, borsos áruk ellenére, máris nagy az érdeklődés. A kikötők, a szárazföldi szolgáltatások folyamatosan kiépülnek. A hajón utazók egy olyan appot tölthetnek le, amelyeken szerepelnek a parton lévő látnivalók, éttermek, szolgáltatások.

Fotó: B.Mezei Éva

A természeti értékek felfedezésén, az aktív sportok mellett kulturális csemegékkel is szolgál a Tisza-tó. A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiváltrendezvény évek óta az egyik kiemelkedő rendezvény, amely ötvözi az aktív turizmust az operahallgatással. Idilli szépségű muzsika és 3 nap önfeledt mozgás a természetben – ezt akár az orvos receptre is felírhatná bárkinek pirula helyett.

Ez az ötlet az, amire a Természet Operaháza nagyszabású zenei rendezvény épül, mely a természet, a mozgás és a művészet kedvelőinek új, titkos kedvence – mondta az alapító, rendező Debreczeni Ildikó az idén július 31-augusztus2 között tartandó rendezvényről.

Fotó: B.Mezei Éva

Különböző kategóriájú szálláshelyek közül válogathatunk a tó körül: igen sok vendégház, camping, falusi szálláshely vehető igénybe. Ma még csak egyetlen négycsillagos szálloda, a Tisza Balneum wellness hotel található, ám terveznek már ötcsillagos szállodát is. Mi az abádszalóki aQuarium étterem és vendégházban aludtunk, amelynek hat szobája mellett hamarosan tíz új kényelmes szoba, apartman várja a turistákat, a diákcsoportokat. Itt, aTisza-tavat körülölelő töltés lábánál lévő étteremben, az Abádi kikötő szomszédságában mindig ehetünk a dínyertes korhely halászléből.

S ha már az ételeknél tartunk igazi különlegességet fedeztünk fel ugyancsak Abádszalókon. Szabó István a tavat sok helyütt borító hínárszerű védett növény, a sulyom felhasználásával készítette az „Egy csepp Tisza-tó” csokoládét, amelyet már féle ízesítéssel kóstolhatunk. Ugyancsak a sulyom felhasználásával tervez ételkülönlegességeket a Sarudon most épülő, s hamarosan megnyíló Sulyom tájétterem.

Fotó: B.Mezei Éva

Minden esztendőben megrendezik a Tisza-tó tortája versenyt, ám a pandémia miatt az idén elmaradt. Mi azonban olyan szerencsések voltunk, hogy az abádszalóki strandon megkóstolhattuk a tavalyi tortaverseny nyerteseit, tortákat, grillázsból készült különlegességeket.

Fotó: B.Mezei Éva

Érdemes felkeresni a Patika. Falusi látvány Pálinkafőzdét Tiszaszőlősön, ahol nem csupán kiváló italokat kóstolhatunk, de az 1850-es években épült, korabeli bútorokkal berendezett fogadóban meg is szállhatunk. Itt valóban patika tisztaság fogadott bennünket. Az udvaron fadézsában fürdőzhetnek a vendégek a szaunázás után, vagy éppen a tornácon fogyaszthatják el a vacsorát.

Mindössze néhány kilométerre a tótól, Beregfürdőn, a gyógyfürdő mellett, az akár egyszerre négyszáz főt is kiszolgáló Park étteremben hamisítatlan karcagi birkapörköltet ettünk, s desszertként a helyi specialitást, a kelt tésztából készült Ferdinándot szolgálták fel. Miközben a tervezett fejlesztésekről beszélgettünk megyei közgyűlés elnökével, Hubai Imrével, s körbejártuk a nagy rendezvényeknek is helyszínül szolgáló létesítményt,s a település központját, megtudtuk, hogy az étteremben felszolgált ételeket a család biofarmján tartott állatokból és az ott termett zöldségekből főzik.

Fotó: B.Mezei Éva

Bár nekünk mindössze két napunk volt, s ezért messze nem fért a programunkba minden attrakció, amelyet a Tisza-tó és környéke kínál. Tervezzük, hogy feltétlenül visszatérünk élvezni az egyedülálló természetet, s megtekinteni a megkezdett fejlesztéseket, amelyekkel kényelmesebb, s még izgalmasabb lehet a az itteni vakáció.

B. Mezei Éva