Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.28
Szlovákiában a Füleki vár, a Városi Honismereti múzeum, a Városi könyvtár és a Nógrádi turisztikai információs központ újra megnyitja kapuit 2020 július 1-től.

A várban, amely a város leglátogatottabb nevezetessége, rendszerint március közepén kezdődik a turistaidény. Az év első felében kialakult rendkívüli helyzet jelentősen kihatott Fülek idegenforgalmára is.

A nemzeti kulturális műemlék a folyamatban lévő rekonstrukciós munkálatok miatt idén április 13-án nyitotta volna meg kapuit, azonban hasonlóan, mint a Városi Honismereti Múzeum, még mindig zárva tart.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt, illetve elnapolódott néhány rendezvény is – közöttük a közkedvelt Múzeumok és Galériák Éjszakája, vagy a Füleki Várjátékok.

A már megszokott nyitvatartási időben áll az érdeklődők rendelkezésére – október végéig a hét minden napján, 10:00 órától 18:00 óráig, míg november 1-től november 15-ig 8:00 órától 16:00 óráig.

Az érkezőket a vármúzeum és a földalatti folyosóban berendezett kiállítás mellett történelmi hangulat várja. Az idei szezon újdonsága a régészeti tanösvény és a várudvarból nyíló kézműves ház, amely hagyományos mesterségek bemutatására, valamint csoportos foglalkozások színtereként fog szolgálni.

A lenti várudvarban lévő, újonnan zsindelyezett, félkör alakú bástyában található tájékoztató panelek a környék várairól nyújtanak értékes információkat. Az említett fejlesztések a „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ megnevezésű Interreg – pályázat keretén belül valósultak meg.

A támogatási programnak köszönhetően épült meg továbbá a nagy befogadóképességgel rendelkező parkoló a vár alatt, melynek részét képezi a városfal egyetlen máig fennmaradt, felújított bástyájában létrehozott információs pont.

Újdonságnak számít a ferences kolostorban berendezett kiállítás is, amely az épület és a ferences rend történetét dolgozza fel, és a várjegy keretében tekinthető meg.

A város múltját a 17. század végétől egészen a 20. század hatvanas éveiig a városi múzeum gazdag tárlata ismerteti. Július elsejétől a múzeum keddtől péntekig tart nyitva.

Idén is folytatódik a füleki vár, a somoskői vár és a rappi Novolandia Termálfürdő között elindított, kölcsönös kedvezményes program. (http://www.hradfilakovo.sk)