Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.18
Szobrok a kertben címmel nyílt szabadtéri szoborkiállítás tizenegy kortárs alkotó munkáiból szerdán a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.

Mindig van mit nézni a turistáknak Szentendrén.

A tavaly először hagyományteremtő szándékkal megrendezett tárlat folytatásaként a Szentendrei Régi Művésztelep ligetes parkjában idén nyáron ismét olyan ideiglenes szoborpark jön létre, ahol a szobrok különleges világa a természet nyugalmában szólítja meg és ragadja magával a látogatókat.

A művésztelepet működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közlése szerint a kiállított műalkotások között találni ugyan olyanokat, amelyek eddig is kültéren kaptak helyet, sőt, kimondottan így gondolták ki őket alkotóik, de a bemutatott munkák többsége csak a tárlat idejére kerül a szabad ég alá.
A parkokban és más közterületeken, urbánus terekben számtalan szobrászati alkotással lehet találkozni, amelyek azonban a legtöbb esetben valamilyen direkt funkciót töltenek be, emlékművek, amelyek többnyire megrendelésre készülnek.Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Ez nem feltétlenül kell, hogy a művésziség rovására menjen, de az a fajta szabadság, ami a Szobrok a kertben kiállításon megjelenik, és ami abból az autonóm művészi gondolkodásból ered, amely éltre hívta a kiállított szobrokat, csak kevés szabadtéren látható műalkotás sajátja – írja a kommüniké.
A közlemény szerint a kiállításra felkért művészek eltérő szemléletmódja a kortárs hazai szobrászat sokoldalúságát mutatja be.

Az absztrakt és figurális műfajokon belül is eltérő tendenciák és gondolatok öltenek testet a tárlaton, sőt, a kettőt összekötő formavilágok is megjelennek.
A Cserhalmi Luca által rendezett kiállításon Baráth Fábián, Bakos Ildikó, Colin Foster, Farkas Zsófia, Kovách Gergely, Majoros Áron, Martin Henrik, Melkovics Tamás, Plank Antal, Szabó Ádám és Szabó György szobraival találkozhatnak a látogatók szeptember 27-ig. (MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.)