Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.18
Mától, június 18-ától várják a volt Cupákos, a teljesen átalakított Dobka néven megnyíló bisztróban a vendégeket.

Elsőre nem igazán értettem a Dobka nevet, aztán, mikor beléptem az étterembe, rögtön láttam, hogy szemben a falon, jól látható helyen egy nagyméretű térkép mutatja: a Dob utca és a Kazinczy utca sarkán lévő étterem-bisztró hívja a vendégeket, a két utca nevének első betűiből kialakított Dobka.

Sokak kedvence volt az elmúlt három évben a Cupákos, az idők azonban változnak és egyre nagyobb az igény a könnyedebb ételekre is. Tasnádi Ákos séf fogadta a nyitás előtti napra meghívott vendégeket, és elmondta, hogy a legújabb trendekhez igazodva alakítja fogásait.

Már az elmúlt hónapokban is sokat változott a Cupákos kínálata, most pedig új köntösbe bújt az étterem, amely mostantól Dobka néven megújult külsővel és változatos ételekkel várja vendégeit.

“Szeretnénk, ha a Dobka a budapesti bulinegyed és zsidó negyed találkozásánál egy olyan oázis lenne a hazai és a külföldi vendégeink számára, ahol mindenki egyformán megtalálja az ízlésének megfelelő ételeket.

Míg a Cupákost a magyaros konyha megbízható élharcosaként ismerték az emberek, a Dobka nem áll be a sorba, nem köti magát egy-egy konyhai irányzathoz és az alapanyagok terén sem szab magának határokat. Mostantól az örömfőzés jegyében szezonális alapanyagokból a legváltozatosabb fogásokkal várjuk vendégeinket” – mondta Tasnádi Ákos a Dobka – és a korábbi Cupákos – séfje.

Megújult környezet, változatos fogásokkal

Fotó: Bódi Ágnes

– Az étterem átalakítása már márciusban készen volt, és néhány napig működött is, amíg a vírus bezárásra nem kényszerített minket is. Most nyitunk újra – mondta Tasnádi Ákos.

Mi került az új étlapra? Ugyanúgy kínálnak olaszos fogásokat, magyaros ízeket, de megtalálhatjuk a zsidó és a thai ízvilágot is az ételek között.

Jól tükrözi ezt például az aktuális étlapról a ramen alapú zöldségerőleves, wakameval és maceszgombóccal tálalva, a királyrákos házi tészta szárított paradicsommal és édes chili-s sajtkrémmel, a zöldborsós árpagyöngy lyoni hagymával, vagy a hideg kacsamáj zöldalmával.

Ha valaki a régi jól megszokott ikonikus ételeket igényli, nem éri csalódás. A sörben sült sertéscsülköt burgonyapürével és savanyított zöldségekkel, vagy a rántott mangalicakarajt petrezselymes újburgonyával és tejfölös uborkasalátával is megrendelheti.

Ha pedig valaki a desszertek szerelmese, akkor választhatja akár a tradicionális somlói galuskát, vagy éppen az egzotikus kókusztejes mahlabit is kakukkfüves crumble-lel és sárgabarackkal.

A térkép. Fotó: Bódi Ágnes

A szezonalitás nagyon fontos a Dobka konyhájában, hiszen az ételek minden esetben a legkiválóbb alapanyagokból, a szezonálisan elérhető húsokból és zöldségekből készülnek el.

Nem beszélve a hetente változó séf-ajánlatról, ami tényleg az örömfőzésről szól, hiszen Ákos és csapata új ötletek és inspirációk mentén alakítja ki az új heti fogásokat, ahol igazi meglepetésízek is megjelenhetnek hétről-hétre, így érdemes rendszeresen visszatérni az étterembe.

Kibővített itallap prémium borokkal és koktélokkal

A Dobka nemcsak az ételek, de az italkínálat terén is újított: kibővített borkínálattal, prémium borokkal is várják a látogatókat, amelyek körét Horváth Máté, kétszeres sommelier bajnok állította össze. Mint elmondta, igaz, hogy céljuk a hazai borok bemutatása, azért egy-egy nem magyar bort is bemutatnak.

Kérés esetén pedig étel-bor párosításokban is segítenek vendégeiknek. Az új itallapon a koktélok is kiemelt szerephez jutnak: mostantól az Irish Mule-tól az Espresso Tonicig számos koktél közül választhatunk, ha egy könnyed itallal frissítenénk fel magunkat a belváros szívében.

Miközben kint egy hirtelen zápor hűti a levegőt, megtudtuk, hogy arra is számítanak, a vírus nehezíti a vendéglátást, több lábon is kell állni, így elfogadnak megrendeléseket, és házhoz is szállítanak. De abban bíznak, hogy újra tele lesz az étterem, és a belföldiek mellett a külföldiek is megtalálják ezt a nagyon kellemes éttermet a Dob és a Kazinczy utca sarkán, a bulinegyedben.