Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.06

Szlovénia várhatóan június 15-én megnyitja Olaszországgal közös határát – közölte szombaton Anze Logar külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi Di Maióval közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatóján.

Olaszországban a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi helyzet nagyon gyorsan javul, de egyes tartományokban eltérő képet mutat. Szlovénia optimistán tekint a határok június 15-ei újranyitása elé.
Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, május közepén pedig – elsőként az Európai Unióban – hivatalosan is bejelentette a járvány végét. Olaszország kivételével minden szomszédos országgal újranyitotta a határait, a horvát, magyar és osztrák állampolgárok korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt.
Di Maio szerint Olaszország számára nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány után minden határ újranyíljon.
Mint mondta, Európának olyan helynek kell lennie, amely egyesít, nem pedig megoszt. Egységesebbé kell válnia, hogy megbirkózhasson az előtte álló problémákkal, mind a gazdaság, mind az egészségügy terén – fogalmazott az olasz külügyminiszter.
A szomszédos Horvátország, hogy megmentse a nyári idényt, május végén megnyitotta határait több EU-tagállam állampolgárai előtt. Olaszország azonban egyelőre még nincs a kedvezményezett országok listáján. (MTI)