Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.05
A Gofree névre hallgató kutya egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti.

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület honalapján hívja fel a figyelmet az első kutyára, amely Európában erre képes. A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént.

Gofree másfél éves képzést követően tette le a hivatásos vizsgafeladatokból, valamint szagminták azonosításából álló egyesületi vizsgát, melyen bizonyította, hogy képzettségi szintje megfelelő és megkezdheti munkáját egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány mellett.
Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.
Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.

A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.
A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták.