Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.03
Megkezdődött a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat Komárom-Esztergom megyei szakaszának kiépítése.

A 241 kilométeres nyomvonal 38 települést érint. A megyei közgyűlés elnöke, Popovics György az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a megye magyar-szlovák együttműködéssel, Győr-Moson-Sopron, Nagyszombat és Pozsony megyével közösen valósítja meg az új turisztikai projektet.
A SacraVelo keretében a kistelepülések felkerülnek a turisztikai térképre. A megyei nyomvonal gerincét az öt Mária-kegyhely összekötése és bemutatása képezi.

Fotó: Pixabay


A szakrális látnivalók, vagy csomópontok közelében 11 helyszínen kerékpáros pihenőhelyeket létesítenek, négynyelvű információs táblákat helyeznek ki, valamint weblapot és mobilapplikációt is készítenek.
A beruházás teljes költsége meghaladja a 880 millió forintot, amelyből csaknem 750 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Programon keresztül. A Komárom-Esztergom megyei szakasz 109 millió forintból valósul meg.
A meglévő kerékpárutak és a kisforgalmú közutak felhasználásával, kijelölésével és felújításával a két ország négy szomszédos megyéjében összesen mintegy 800 kilométer hosszú zarándokút-hálózat jön létre, amely összekapcsolja a térségben már meglévő nemzetközi EuroVelo kerékpárutakat. (MTI)