Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.02
Sok turista úgy készül az utazásra, hogy szerez egy szótárt, ahol az adott ország nyelvéből ismeri meg az alapvető mondatokat. Ehhez nyújt segítséget a Waclaw Felczak Intézet.

Digitális lengyel nyelvtanfolyamot indított magyarok számára a Waclaw Felczak Intézet.
Magyar közvetítő nyelvű digitális lengyel nyelvtanfolyamot indított a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet. Ezzel a programmal a koronavírus-járvány idején akarják elősegíteni a magyarországi lengyel nyelv tanulását.

Marcin Bak, a Felczak-intézet hírportáljának főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a járvány különös kihívást jelent az oktatás terén. Amint világszerte, így Lengyelországban és Magyarországon is a diákok otthonmaradásra kényszerültek, távoktatásban vesznek részt. “Szerencsére a 21. században élünk, a technikai vívmányoknak köszönhetően segíthetünk azokon a magyarországi diákokon is, akik lengyelül szeretnének tanulni.” – mondta.
A 2018-ban megalapított Waclaw Felczak Intézet egyik célja elősegíteni egymás megismerését, többek között a művelődés terén. Így az intézmény eddig kétszer tartott kultúrtörténeti, történeti és politológiai témakörű nyári egyetemet a délkelet-lengyelországi Krasiczynban. Idén a rendezvényt augusztus 24-28-án tartják.
Az intézet szervezésében Magyarországon a 2018/19-es tanévtől négy iskolában több mint negyven diák tanul lengyelül, Lengyelországban pedig a jelenlegi tanévben kilenc iskolában több mint száz tanuló vesz részt magyar nyelvtanfolyamon.
A tanfolyammal segíteni szeretnék a magyarországi diákok és tanáraik munkáját a járvány idején és azon túl is – mondta Bak.
Az intézet honlapján (kurier.plus/node/1208) az első leckét csütörtökön tették közzé, a következő részek ezentúl heti rendszerességgel ingyen lesznek elérhetőek.
A Tizenöt perc lengyel nyelv című tanfolyam 15 leckében oktatja a lengyel nyelv alapjait, a kiejtés megismerését hangfelvételek könnyítik meg.

“A magyar nyelvre lefordított lengyel nyelvtani szabályok jól áttekinthetőek, a leckék felhasználóbarát szerkezete segít abban, hogy megtegyük az első lépéseket, és elkezdjünk lengyelül beszélni” – mondták a projekt szerzői, a varsói Stefan Wyszynski Katolikus Egyetem nyelvészei, akik a Varsói Egyetem magyar tanszékével is közreműködtek a tanfolyam előkészítésében.