Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.18
GoogleArt projekt segítségével Szlovákiában egyedi festményeket, szobrokat és műalkotásokat láthatnak az érdeklődők.

Európa számos kulturális intézményéhez hasonlóan a szlovák múzeumok és galériák is virtuálisan kínálják a bejárást. A GoogleArt Projekt segítségével összesen több mint 400 műalkotást tettek hozzáférhetővé olyan szerzőktől mint Fulla Lajos, Benka Martin, Mednyánszky László művészek, Siváň Štefan, vagy Jankovič Jozef szobrászok.
A Szlovák Nemzeti Galéria a Nagyőri kastély (Kaštieľ Strážky) kiállításából Mednyánszky László több festményét és rajzát tanulmányozhatják a festő alkotásait szeretők.

Ugyancsak virtuálisan látogatható a pozsonyi városi Galériában a szlovák festő, illusztrátor és grafikus, Čunderlík Marian Archaikus tükör elnevezésű képe is.
Az első szlovák online kiállítást a Kulturális Intézet weboldalain a Szlovák Nemzeti Múzeum teszi hozzáférhetővé a látogatók számára, köztük a Természettudományi Múzeum kincseiből az “A SNM 120 éve” kiállítást.

A múzeum régi gyűjteményeiből különböző tárgyakat állítottak ki, ásványokat, dinoszauruszok nyomait, harmadkori varangy csontvázát, ókori egyiptomi múmiát, ókori egyiptomi antropomorf koporsót, Cyprián herbáriumát, és még sok mást.
A Szlovák Nemzeti Galéria, a Nagyőri kastély és a Pozsonyi Városi Galéria teszik lehetővé a virtuális sétát a StreetView szolgáltatás segítségével.