Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.08
Feltehetően egy szarmata kori temető nyomaira bukkantak a Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében.

Szentes térségének ez a mikrorégiója különösen gazdag régészeti leletekben – ezt Filep Fanni ásatásvezető régész mondta el az MTI-nek. A múzeum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakmai együttműködésével egy ipari beruházáshoz kapcsolódva kezdett megelőző régészeti feltárást.
Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben. Egy Árpád-kori temető nyomait fedezték föl korábban, és késő szarmata kori településre utaló kerámiákra is bukkantak már a felszínen.

A beépültség miatt az utóbbi években azonban nem nagyon folyt kutatás a területen, most egy kislány késő szarmata kori sírját találták meg, amely a Krisztus utáni 3-4. századra keltezhető. A jellegzetes tájolású sírban az elhunyt feje a déli oldalon, arccal északnak található.

A mellkason egy vas fibulát, a lábfejeknél pedig egy, a korszakra jellemző, fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el. Az ásatás mintegy kétezer négyzetméteren folyik majd, és várható, hogy a területről más késő szarmata kori sírok is előkerülnek majd.

Szentes környéke országos szinten is az egyik leggazdagabb a 3-5. századi régészeti lelőhelyek tekintetében. Filep Fanni szerint e korszak megismeréséhez szolgál majd újabb adalékokkal a megtalált temető.