Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.07
Idén a koronavírus-járvány miatt csak online valósul meg a Prágai Tavasz nevű nemzetközi zenei fesztivál, de a Velencei Filmfesztivál nem vált online kiadásra.

Az MTI tudósítója írta, hogy a hétfői prágai közlés szerint az az elképzelés, hogy a szervezők mintegy tíz élőben közvetített koncertet készítenek elő, amely a Prágai Tavasz weboldalán ingyenesen követhető majd. A kiválasztott koncerteket a közszolgálati Cseh Televízió és a Cseh Rádió is műsorára tűzi.

A Prágai Tavasz koncertjeire az eddig eladott mintegy 35 ezer belépő árát – mintegy 25 millió korona – visszatérítik az embereknek. Az idei, jubileumi, 75. fesztiválnak május 7-én kellett volna megnyílnia, és a programban összesen 53 koncert szerepelt.

 “Nehéz megjósolni, milyen is lesz a helyzet a fesztivál tervezett idején. Ezért úgy döntöttünk, hogy idén a fesztivál alternatív formáját választjuk” – jelentette ki Roman Belor fesztiváligazgató újságírók előtt.

Mint elmondta, a fesztivál jövő évi programja is már teljes egészében kész, ezért nem lehet automatikusan a jövő évre átvinni az idei koncerteket. Az online fesztivál programja egyelőre nem végleges, a szervezők még tárgyalnak a cseh és a külföldi művészekkel, milyen produkciókat lehet élőben közvetíteni. Párhuzamosan a rendezők a cseh televízióval és rádióval arról tárgyalnak, hogy az elmaradt közvetítések helyett sugározzanak felvételről régebbi fesztiválkoncerteket.

A Velencei Filmfesztivál nem vált online kiadásra

A Velencei Filmfesztivál szóvivőjének közlése szerint tovább szervezik a szeptember 2-án kezdődő hagyományos filmmustrát, de a koronavírus-járvány miatt a filmes seregszemlét nem terelnék át az online térbe. “A Velencei Filmfesztivált nem helyettesítheti egy online esemény” – mondta, ugyanakkor nem zárta ki, hogy “a technológia adta lehetőségeket néhány kezdeményezésben felhasználják”, de hozzátette, hogy jelenleg még túl korai volna bármilyen ezzel kapcsolatos döntést meghozni.

Márciusban a Velencei Biennálé, a filmfesztivál anyaszervezete az építészeti biennálé megnyitóját május 23-ról augusztus 29-re halasztotta a koronavírus-járvány miatt.