Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.11.06
2019. november 23-24. hétvégéjén 9. alkalommal rendezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét.

A 2 napos hétvégi eseményen több mint 100 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról, 7 teremben. Sok előadó külföldről érkezik, őket ritkán láthatja szerepelni a közönség. Az utazók fesztiválját előbbieken túl egyéb különleges programokkal is fűszerezik a rendezők, így különböző népek ételeit, táncait és kultúráját ismerhetik meg a Fáklya Klubba látogatók (Csengery utca 68).

A fesztivált színes koncepció alapján állítottuk össze. Az előadások felölelik az utazás összes formáját: földön, vízen, levegőben, stoppolástól a lakókocsis overlandingen keresztül, de lesznek kerékpáros és gyalogos világjárók is.

Kalandozó utazóink révén minden kontinensre eljutunk, azon belül is inkább a különleges helyeket mutatjuk be.

Az extrém emberi teljesítmények idén különösen hangsúlyos szerepet kapnak, ismert hegymászók szereplései révén.

A felelősségteljes turizmus kérdéskörét is körbejárjuk, a kultúrtörténeti előadások pedig kielégítik a fotelkalandorok elvárásait…

Fotó: Járatlan Utakon Fesztivál

Fő célunk, hogy utazásra bátorítsunk mindenkit: ne féljenek elindulni egyedül, inspiráljunk, hogy jussanak el különleges vidékekre, lépjenek kapcsolatba a helyiekkel, ismerjenek meg idegen kultúrákat, hisz ettől leszünk magunk is színesebbek, ill. nyitottabbak a világra.

Fb. eseményünkön jelezheted érdeklődésedet

Kik lesznek ott a fesztiválon?

Sok különleges extrém utazó tisztel meg minket jelenlétével. Így Rakonczay Gábortól megtudhatjuk, miképp jutott el az óceán-átevezéstől a Déli-sark átgyaloglásáig.

Vendégünk lesz Németh Alexandra, aki 7 kontinens 7 legmagasabb csúcsát mászta meg legrövidebb időn belül nőként. Nedeczky Júlia is több 8 ezres csúcsot mászott, ő a hegymászás pszichológiai aspektusát mutatja be. Szendrő Szabolcs 8 ezres hegyeket mászott fél lábbal. Csutka István (Camino Steve) nemrég befejezett, az amerikai vadonban végiggyalogolt 5000 km-es legnehezebb útjáról mesél.

Nagy számban gyűlnek össze hazai független utazók, „hátizsákosok” a világ minden részéből, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó kíváncsi közönséggel. Inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni?

Az ország ismert utazási bloggerei is személyesen lesznek jelen (Utazómajom, 360fok bringa, Miradonna, utazgatok.hu, Sárgaruhás lány, GabaVR, Magányos bolyongó, Camino Steve, Kultitasting, Zoliexplorer, Talpalattnyi történetek, Female Yeti, My seven worlds, petersplanet.travel, Free4travel, Vándorboy stb.), hogy beszámoljanak a világban szerzett tapasztalataikról, s a bloggerkedés mikéntjeiről is.

Sok ifjú titán is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként is. A low budget utazás extrém verziójáról is hallhatunk. Sokan önkéntesként indultak el, hogy egy másik földrészen segítsenek, végül éveket töltöttek el kint. Ők adnak bátorítást az érdeklődő felnövő generációnak: igenis el lehet indulni kevés pénzből, hogy megvalósítsuk álmainkat. Ha pedig még nincsenek, biztosak lehetünk abban, hogy a fesztivál után lesznek! S a bakancslista végtelen…

 Volt, aki hosszában átstoppolta Dél-Amerikát, a Keletiből vonatozott el Hongkongba, és akadt, aki egy ázsiai rablás után a maláj fővárosból jutott haza Magyarországra. Belme Ágitól dél-amerikai hathónapos hátizsákos kalandjáról hallhatunk, ami 7 országon át vezetett. Szarka Zsófi pedig biciklivel tekert át a sivatagon (nyáron…). Berecz Andrea 3 gyerekkel utazta be a világot. Varjas Gabriella nőként, egyedül utazva Kubában szerzett tapasztalatairól mesél majd.

Megtudhatjuk, mi a lakókocsis utazás szépsége, és számos egyéb tippet is kapunk, amivel sok pénzt megspórolhatunk. Szilasi Ildikó Afrika-kutató Szenegálról mesél, Tóth Szabolcs második otthonáról, Indiáról tart előadást. Szegő Andor igazi szerelmét, Afrikát mutatja be. Dallos Zoltán a helyfüggetlen üzleti modellekről beszél. Valiskó Gyöngyitől pedig arról is tanulhatunk, hogy az utazás hogyan segít jobb emberré, sikeres vezetővé válni, illetve egészségügyi tanácsokat is kapunk.

De szót kerítenek majd a fesztiválon a zéró büdzsé-utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, gyerekkel történő utazásról is.

Természetesen lesz hátizsák-pakolási egyszeregy, és rengeteg egyéb praktikus tanács: felkészüléstől repjegyvásárláson át a szállásfoglalási trükkökön és útvesztőkön, egészen a kocsibérlésig, a gazdaságos kártyahasználatról és egyéb okosságokról.

Mélyebben is megismerhetünk egzotikus kultúrákat. Markó Roland a nomád nyenyec népcsoportot mutatja be, akik Szibéria távoli részén még vadon élnek, nyerst húst esznek. Harmincz Rita (Sárgaruháslány) Balin él, és Raja Ampatról, az utolsó földi paradicsomról mesél majd.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tudatos, illetve etikus utazás témakörére is, így megtudhatjuk utazó előadóinktól: miképp lehet hulladékmentesen utazni, valamint a hegymászás és természetjárás etikája is szóba kerül.

Lesznek országspecifikus előadások is, az adott témában tapasztalt utazóktól, antropológustól, biológusoktól, így kerül terítékre India, Dél-Amerika, Indonézia, USA, Afrika több országának járatlan útjai, de eljutunk velük a hegyek tetején át, sivatagokon keresztül, járatlan utakon biciklizve és Trabantba pattanva Dél-Afrikától Patagónián át Szibériáig. 

Fotó: Járatlan Utakon Fesztivál

Szerepelnek kultúrtörténeti előadások is. Idén újra itt lesz a Magyar Iszlám Közösség megalapítója, a Korán-fordító Mihálffy Balázs, aki éveket élt Afrikában és a Közel-Keleten, segít eligazodni az érintett vallásról és annak a Nyugathoz való viszonyáról. Eljön Saly Noémi, aki a turistáskodás kezdeteiről beszél majd színes előadásában.

Idén készülünk egy külön Magyarországot átölelő blokkal, ahol hazai gyógynövényekről és gombákról is tanulhatnak a résztvevők.

Újra lesz több mint 40 kerekasztal-beszélgetést, amelyeken 70 tapasztalt utazó vesz részt. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki, s mindenki felteheti akár előre is (weblapunk révén) az őt érdeklő kérdéseket. 

Emellett workshopokkal készülünk, ahol kis csoportokban tanulhatnak praktikákat a résztvevők: fotózásról Nagy Zoltántól, ill. Harmincz Rita ajánlja fel segítségét a Balira vágyóknak az út megtervezéséhez.

Mivel specifikusan fedjük le az utazás minden aspektusát, így senki sem megy haza úgy, hogy ne kaphatott választ kérdéseire, és ötleteket problémáira.

Készülünk egyéb, különleges, eseményt színesítő programokkal is, úgymint: tahiti tánccsoport, indiai tánc, utazós stand-up, Improvizációs színház, indonéz film, Afrikából érkező dob- és táncművész, afrikai hajfonatkészítés, és nem utolsó sorban különleges ízű ételek is lesznek a fesztiválon. Érdekességképpen ismét lesz VR sisak, melynek révén akár a Himalája tetejéről nézheti a naplementét, vagy a Corcovado hegy tetejéről csodálhatja meg Rio de Janeirot. 

Idén először streamelve is követhetőek lesznek a fesztivál nagytermében zajló előadások, így azok is részesei lehetnek, akik távol vannak.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a jelenlévő utazók könyveit is be lehet szerezni, a szerzők pedig örömmel dedikálnak…

Aki pedig meg akarja örökíteni élményeit, annak rendelkezésére áll egy speciális Selfiemat készülék: készülhetnek szelfik az előadókkal, Vándorboy-jal (a fesztivál megálmodójával), egzotikus tájakkal etc.

Ha 2×12 óra alatt be akarod utazni a világot mindössze 20 buszjegy árából, akkor ott a helyed a terézvárosi Fáklya Klubban.

Az úton levés a fontos, nem a megérkezés…

Előadások: https://www.jaratlanutakon.hu/9-fesztival-eloadasok/

        Facebook oldal: https://www.facebook.com/jaratlanlanutakon/

Instagram: https://www.instagram.com/jaratlanutakon/