Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.10.30
Szlovénia az ideális úti cél mindazok számára, akik ötcsillagos zöld-, aktív és egészséges élményekre vágynak. A magyarok körében az ország igen népszerű, tavaly 30 százalékkal többen utaztunk a szomszédos országba. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal hagyományosan minden évben zakmai workshop keretein belül népszerűsíti a desztinációt. Idén Marjan Sarec szlovén miniszterelnök is részt vett a programon.

A Szlovén Turisztikai Hivatal hétfőn rendezte meg Budapesten hagyományos üzleti és turisztikai eseményét 70 magyar utazási iroda, valamint 20 szlovén turisztikai vállalat képviselőinek részvételével. Az idei eseményt megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec szlovén kormányfő is, aki Orbán Viktor magyar kormányfővel történő első hivatalos találkozója előtt mondott beszédet a rendezvényen. Kiemelte: nagyon jók a magyar-szlovén kapcsolatok, különösen a gazdaság és a turizmus területén.

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök (Fotó: Aviareps)

A rendezvényen Palkovics László is beszédet mondott. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a turizmus fenntarthatóságával Magyarország és Szlovénia is új kihívással szembesül, de a központi fekvésnek köszönhetően mindkét állam kedvező terepe lehet a kelet és a nyugat közötti kapcsolatok erősítésének.

Szlovénia miniszterelnöke a rendezvényen kiválónak nevezte a két ország viszonyát, és kijelentette, hogy a kapcsolatok új együttműködési lehetőségekkel bővülhetnek. Marjan Sarec bízik a turizmus fejlődésében is, hiszen – mint fogalmazott – zöld úti célként Szlovénia különleges, másutt nem látható természeti adottságokkal várja a külföldről érkezőket.

Fotó: Aviareps

Az ország idegenforgalma ennek megfelelően a tiszta környezet fenntarthatóságára összpontosít – tette hozzá a szlovén kormányfő.

A szlovén GDP 13 százaléka származik idegenforgalomból, 2018-ban 6 millió turista 15,6 millió vendégéjszakát töltött az országban – ismertette. A tárcavezető üdvözölte, hogy tavaly a korábbi évek átlagánál 30 százalékkal több, majdnem 200 ezer vendég érkezett Magyarországról, ezért az idegenforgalmi együttműködések folytatását szorgalmazta.