Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.10.19
A mézet népszerűsítő kampányba kezdett több intézmény, melynek beharangozó sajtótájékoztatóját és egyben megindulását október 17-én rendezték meg.

Az őszi, „Legyen minden nap, mézes nap” szlogen alatt futó kampányában az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A mintegy két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint médiakampányban népszerűsítik a mézfogyasztást.

Mézlovagrend, mézkirálynő választás

Mint oly sok terméknek, a méznek is van lovagrendje, a Mézlovagrend 2003. november 8-án alakult meg, névadójuk Szent Ambrus, a méhészek védőszentje lett. Az évek teltek, és azóta már 15 mézlovagrend hirdeti a méz hasznosságát és ápolja a hagyományokat. Hazánknak már van mézkirálynője is, hagyományosan a jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón választja meg minden évben a szakmai zsűri.

Magyarországon 15 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent, és nem vagyunk az első háromban sem a fogyasztás terén. Éppen ezért indítottak kampányt, és segítik a méhészeket, a tájékoztatóján Nagy István agrárminiszter elmondta: „a szaktárca újonnan bevezetett támogatásokkal ösztönzi a mintegy 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező méhészeket, akik jövedelempótló támogatásként a tavaly bevezetett méhcsaládonkénti 500 Ft-os összeg helyett jövőre már 1000 Ft támogatást igényelhetnek.”

Fotó: AMC

A két hónapon át zajló kampány során számos rendezvényen és a médiában is találkozhatnak a „Legyen minden nap mézes nap” szlogent viselő promóció üzeneteivel. Erről Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszélt. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a legnépszerűbb mézfajta még mindig az akácméz, amelyhez hozzájárul az is, hogy Magyarországon található Európa akácerdeinek mintegy kétharmada.

Mikrohullámú sütőben visszaolvasztható

Nem lenne teljes az információ, ha nem idéznénk fel a dietetikusok véleményét, amely a háziasszonyoknak ad felvilágosítást arról, nem baj, ha a méz kristályosodik, mert az természetes fizikai folyamat, ettől a kémiai tulajdonságok nem változnak meg.

Fotó: AMC

Mi a teendő, hogy visszanyerjük eredeti állagát? A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat, figyelmeztetnek a hozzáértők.

A sajtótájékoztató után a magyarországi Mézlovagrendek szervezésében mézkóstoltatás kezdődött a Hősök terén.