Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.07.18
A kék zászló a tenger tisztaságát, a megőrzött és rendben tartott környezetet jelképezi, azokat a strandokat, amelyeken ott látható a kék zászló, a tiszta tenger és környezet, a jól karbantartott infrastruktúra jellemzi. Lignano strandjain a víz minőségét a zöld és kék zászlókkal fémjelzett minősítési rendszer szavatolja, a zöld zászlót a gyermekorvosok ajánlásával kidolgozott rendszer alapján ítélik oda.

Hol van ez az ígéretes fürdőhely? Bibionétól légvonalban 5 km-re, közúton 10 km-re fekszik. A Felső-Adria népszerű üdülőparadicsoma, az olaszországi Udine megyében található Lignano Sabbiadoro tengerpartjának kincseit sajtóreggelin mutatták be július 17-én, szerdán a budapesti Eiffel Bistróban.

Massimo Brini, Lignano Sabbiadoro városának turisztikai vezetője szerint mint mindenhol, itt is arra törekednek, hogy megnyújtsák a szezont. Véleménye szerint a Garda-tó déli csücskénél fekvő Lugana védett eredetű borai, a vízi sportok sokfélesége, egyedülálló állat-és növényvilága, a Punta Verde állatkert vadonból mentett, vagy már fogságban született állatait nyújtanak annyi élményt, amely az április-májustól egészen októberig tartó szezonon túl is vonzó a turisták számára.

Külön kiemelendő a Kitesurf, vagyis a sárkányszörfözés, amelyet Lignano Sabbiadoro csodálatos, nyolc kilométer hosszú tengerpartján akár télen is gyakorolhatjuk, természetesen profi oktatók segítségével. A nyaralókra vitorlástanfolyamok, kenuzás és kajakozás vár, a Marano Lagúna egyedülálló állat- és növényvilágát érdemes felfedezni, sirályokban, gémekben, kormoránokban és számos egyéb madárfajban gyönyörködhetünk. De nem csupán nyaralóhely, a város és a köré épült üdülőövezet kora tavasztól ősz végéig számtalan látnivalóval és programlehetőséggel várja a vendégeket.

Műanyagmentes övezet

Lignano Sabbiadoro Gestioni képviseletében Angela Giannoccaro elmondta, hogy a 2019-es szezonban a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. Április 27-től, a nyaralószezon hivatalos megnyitójának napjától eltűntek a strandokról a műanyag szemüvegek, tányérok és evőeszközök – a „Plastic Free”, azaz a műanyagmentes kezdeményezésnek köszönhetően a tengerparti étkezőkben az összes eldobható műanyag eszközt biológiailag lebomlóra cserélték.

Az érdekességek közt említette meg, hogy a Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni.

Az aktív kikapcsolódást szolgálják a kerékpáros lehetőségek is. Lignano Sabbiadoróban 20 kilométernyi bicikliutat találunk, a település gyakorlatilag autómentes övezet, ahol a gyerekek is biztonságosan kerekezhetnek. Június elejétől szeptember végéig a nyaralók ingyenes, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetnek.

Lignanot Ernest Hemingway “Európa Floridájának” nevezte. Lignano nevéhez a Sabbiadoro szót, mely aranyhomokot jelent, 1935-ben, marketing okokból tették hozzá.

https://www.lignano.it/hu/arriva