Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.07.08
A Sziklakórház Atombunker Múzeum ismét elnyerte a Tripadvisor turisztikai portál Kiválósági tanúsítványát és évek óta a lista élén áll, mint Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma. Az elmúlt években több mint 160 ezren látogatták, idén májusban pedig megünnepelték az egymilliomodik látogatót. A budai vár alatti barlangrendszer egy kiépített részén található létesítmény 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháborúban, ez volt a védők utolsó működő kórháza 1945-ben az ostrom során. Rengeteg sebesültet kezeltek itt, a kapacitás három-négyszeresét döbbenetes körülmények között. 1956-ban szintén ellátták a sérülteket,  atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A Sziklakórház nemcsak a látogatók körében népszerű – a szakmai bizottságok mind hazai, mind nemzetközi porondon elismerik múzeumi tevékenységét: május közepén a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Bíráló Bizottságának elismerésében részesült, innovatív közönségkapcsolati tevékenységéért és a gyűjteményi és tudományos területen elért előrelépéséért.

Fotó: Bódi Ágnes

Nagyon kedvelt a turisták körében, akik a szakszerű idegenvezetők segítségével időutazáson vehetnek részt, valóságos történéseken keresztül. A látogatók 70 százaléka külföldről érkezik, és sok diákcsoport is érdeklődik a kiállítások iránt. A több mint 2000 m2-es kiállítás kalandos időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem ismeretlen világába.

A kórházat korabeli felszereléssel láthatják a turisták. Viaszfigurák keltik életre az ostrom alatti állapotokat szembesülve a háború kevéssé ismert oldalával. A hidegháború polgári védelmi eszközei – a gázálarcoktól, vegyi mentesítő készletektől a sugárbetegség kezelésére szolgáló készítményekig – máig a korszak hátborzongató mementói. A létesítmény műszaki kuriózumnak számít, többek között bekerült egy Mi-2-es helikopter, egy GAZ-69-es terepjáró, és sok egyéb eredeti felszerelés és fegyver.

Fotó: Bódi Ágnes

A harctári orvoslás bemutatása mellett 2016 júniusában két új állandó kiállítással is bővült a Múzeum. A Budapest ostroma elnevezésű kiállítás az 1944-45-ös budapesti harcokat mutatja be, az Én lettem a halál, a világok pusztítója megnevezésű kiállítás az atomfegyverek bevetésének borzalmára hívja fel a figyelmet. A kiállítás a japán Hiroshima Peace Memorial Museum közreműködésével jött létre.

A Sziklakórház ingatlana Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdona és a Sziklakórház Atombunker Múzeum a fővárosi múzeumok körében önálló, tematikus múzeumként működik.

http://www.sziklakorhaz.eu