Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.06.18
Több mint 5 ezer látogató volt kíváncsi a Magyarország legjobb vidéki és fővárosi éttermeinek seregszemléjére, amelyet a debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó partján rendeztek meg.

14 vidéki és fővárosi étterem, 3 cukrászda, 6 street-food és több kiemelkedően magas minőséget képviselő kistermelő kínálatából kóstolhatott a közönség a június 14. és 16. között főzőbemutatókkal és kiscsoportos workshopokkal színezett 3 napos rendezvényen. A programsorozat célja megmutatni, hol tartanak azok a szereplők, akik ma Magyarországon a csúcsot képviselik: legyen szó akár fine-dining éttermekről, bisztrókról és food-truckokról vagy kistermelőkről. Az eseményt Debrecen városa, a Stílusos Vidéki Éttermiség és a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány kiemelten támogatta.

A fesztivál sztárműsorvezetői Liptai Claudia és Bernáth József voltak. Részvételükkel olyan tartalmas és élménydús főzésekre került sor, ahol az érdeklődők megismerhették és megízlelhették Pataky Péter séf és a zip’s brewhouse együttműködésében megvalósuló SörSéf sorozatot, vagy megtudhatták a 100 éves kovász titkát, amelyről Szabi, a Pék mesélt és még néhány szerencsés, haza is vihetett belőle. Nagy sikert aratott Csécsei László séf, aki egy rendkívül egészséges ázsiai ételt, a kimchit mutatta be. A főzés közben az is kiderült, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos közönségtalálkozójának idén szeptember 8-án a Jankovich Kúria (Rácalmás) ad otthont.

Papp László Debrecen polgármestere és Dudás Szilárd, a fesztivál szakmai vezetőjének közös pohárköszöntőjét követően Ruprecht László, a SVÉT elnöke a püspökladányi Grapoila kiváló minőségű hidegen sajtolt olajaival tartott egy különleges bemutatót. A debreceni Séfakadémia 10 és 12 éves gyermekei pedig főzésükkel nemcsak Liptai Claudiát, hanem a közönséget is teljesen elvarázsolták. Médi, Árpi és Simon menüjében például padlizsános mozarellás szarvacska és mustáros baconbe tekert szűzérme szerepelt.  A 320 éves Hortobágyi Csárda és Szendrei Bence séf egy méltatlanul háttérbe szorult helyi értékre, egy kiemelkedően magas minőségű hús alapanyagra, a racka juhra hívták fel a figyelmet. Újdonság volt az idei rendezvényen, hogy Dj. Németi igényes lounge zenéje mellett zenei közreműködők is fokozták a remek hangulatot. Koncertet adott Iván Szandra énekes és Jász Andris szaxofonművész és Rakonczai Imre.

A zsebséf terasz folyamatos gyermekprogramjaival a családokra is külön gondoltak a szervezők, ráadásul a Debrecziner Gourmet Fesztiválra megváltott napi belépőjegyek felmutatásával péntek-szombat-vasárnap a 14 éven aluli gyermekek ingyen mehettek be a Debreceni Vidámparkba.

 „Egyél finomat és ments életet!” címmel jótékonysági főzést is tartottak, Pálfalvi Barbi, az “Enni Mentem!” bloggerének szervezésében. Az összefogás célja az volt, hogy a résztvevők a leukémiában szenvedő kis hősöknek gyűjtsenek adományokat és a jótékonysági főzés teljes bevételét a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlják fel. A jótékonysági akció elérte célját és az összegyűjtött adományt rövidesen átadják a debreceni Gyermekklinikán.

Hagyományteremtő szándékkal tavaly indult útjára a Debrecziner Gourmet-vándordíj, amelynek keretében a közönség közvetlenül szavazhatott és választhatta ki az általa legjobbnak tartott kiállítót. Az összegyűlt voksok alapján holtversenyben az encsi Anyukám mondta és a debreceni Ikon Étterem végzett az első helyen, így Rácz Róbert szobrászművész egyedi alkotását idén ők vihették haza.