1. A kevesebb több
Mielőtt hosszú menüsorokban kezdünk gondolkozni, érdemes jól átgondolni, hogy mi az, amit biztonsággal s jól el tudunk készíteni. Három – négy fogásban gondolkozzunk maximum.
2. A minőség mindenek felett
Figyeljünk inkább az alapanyagok jó megválasztására, finom ételt csak kiváló minőségű alapanyagból lehet készíteni. Mielőtt menütervezésbe fognánk, menjünk ki a piacra és nézzük meg milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre.
3. Előkészületek és idő
Készítsünk magunknak egy időtáblázatot az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig, hiszen egy profi konyhában is egy-egy komolyabb menü készítésénél ilyet használnak a séfek. Gondoljuk, át miket tudunk előkészíteni, hogy ne mindent egy napon keljen megcsinálni.
4. Hagyományok
Minden család életében megvannak a jól bevált hagyományos családi ételek és receptek, az ünnepi vacsorának nem kell formabontónak lennie, azonban nyugodtan belecsempészhetünk a menünkbe egy-egy oda illő új alapanyagot vagy feldobhatjuk kreatív tálalással.
5. A desszert
Nincsen karácsony fahéj, szegfűszeg, kandírozott gyümölcsök, dió, mák és kardamom nélkül. A stollen kalács remek édesség ahhoz, hogy személyessé varázsoljuk a vacsora utolsó fogását, Vendégeink ízlésére készíthetjük el a sokféle aszalt gyümölcsnek köszönhetően.
+ 1 tipp
Az ételek mellett ne feledkezzünk el az italokról sem. Még a legjobb karácsonyi ételt is meglehet koronázni egy jó pohár borral. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen bort válasszunk, nyugodtan felkereshetünk egy szaküzletet, vigyük magunkkal a menüsorunkat, így a szakértő biztosan a legjobb bort tudja kínálni.
Ha még nincs ötlete az ünnepi menüre, használja bátran Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.
Stollen kalács
Hozzávalók:
1 db tojássárgája
1 csipet őrölt gyömbér
10 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg kandírozott narancs
5 dkg mandula
2 cl rum
2 dkg élesztő
30 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
1 db vanília rúd
1 citrom héja
1 narancs héja
A díszítéshez: olvasztott vaj és porcukor
Kevés lisztből, élesztőből, cukorból és tejből kovászt készítünk, majd összekeverjük a hozzávalókat és 20 percig pihentetjük. Formázzuk és újra pihentetjük 20 percig, majd megsütjük. Ha megsült, forrón megkenjük olvasztott vajjal és vastagon minden oldalán megporcukrozzuk.
Vörösboros szarvas comb dödöllével (4 személy)
Hozzávalók:
80 dkg szarvas comb
só
őrölt fekete bors
2 ek mustár
1 dl étolaj
4 dkg paradicsom püré
15 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1-2 ek kristálycukor
2 dl jó minőségű vörösbor
30 dkg burgonya
30 dkg finomliszt
5 dl zöldség alaplé
A szarvas combot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobb összeérése miatt. Egy lábosban olajat hevítünk, körbe pirítjuk a szarvas combot majd az edényből kivéve félre tesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyan ebben az edényében, hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldség alaplével. Ezt a zöldség alaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzá adjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit hűlt felszeleteljük. A szószt leszűrjük és kevés liszt segítségével mártás sűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzá adjuk a lisztet. Addig keverjük és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle és kevés olajban ropogósra pirítjuk.
Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal (4 személy)
Hozzávalók:
40 dkg édesburgonya
5 dkg vöröshagyma
2 dkg vaj
csipetnyi cukor
1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
2 dl zöldség alaplé
1 dl főzőtejszín
só
őrölt fehérbors
ízlés szerint friss reszelt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
kisebb csokor petrezselyem zöld
20 dkg tigrisrák
A megtisztított, kockázott édesburgonyát hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymához, ízesítjük sóval, fehérborssal és gyömbérrel, felengedjük az alaplével, a tejszínnel és a fehérbor egy részével. Lassú tűzön puhára főzzük, botmixerrel pürésítjük. A tigrisrákot vajban, kevés fokhagymával és sóval megpirítjuk, kevés fehérborral ízesítjük, megszórjuk friss petrezselyemmel. A pirított tigrisrákkal tesszük különlegessé a levesünket.