Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2018.12.05

Szőcs Renáta 2016-ban megnyerte a TV2 tehetségkutatóját, a Star Academy Magyarországot, idén pedig a Sztárban Sztár című műsorban azt is megmutatta, hogyan tud zenei legendák bőrébe bújni. Reni viszont nem csak énekelni, de utazni is nagyon szeret. Ezúttal Bakuról mesélt.

Melyik országba mennél vissza bármikor szívesen?

Szerencsére sikerült eljutnom egy-két egzotikus helyre az évek során. Friss emlékként kiemelném Azerbajdzsán fővárosát és egyben legnagyobb városát, Bakut, ahol a párommal jártunk idén. Nagyon sok a látnivaló, és mivel a tűz városának tartják, elég gyakran találkozhatunk a tűz motívummal. A kedvencem, hogy esténként sok “égő épületet” lehet látni. A tornyok mindenféle színben pompáznak, és rövid animációkat vetítenek rájuk. Csodálatos, bármikor visszamennék. Külön érdekes, hogy bár Bakuról valószínűleg nem ez él az emberek fejében, de viszonylag olcsó. Imádom a helyi ízeket, és a shisha (vízipipa) nagyon jó minőségű, nem érdemes rá sajnálni a pénzt – talán azért egy kicsit jobban zsebbe kell nyúlni. Pozitívum még, hogy gyönyörű tiszta a város. Számomra azt is nagyon érdekes volt látni, hogy brutális mennyiségű olaj tör felszínre a tengerből.

Mi volt a legfinomabb, amit Bakuban kóstoltál?

A helyi kenyér volt a kedvencem! Nagyon érdekes, ahogy a kis nénik előtted sütik meg. Kicsit hasonlít az arab kenyérhez, de mégis cipó szerű a belseje, dobják fel a kemence oldalára és egyengetik, aztán már lehet fogyasztani. Az İcheri sheher-ben (óváros) is volt szerencsénk találkozni finom kenyeret sütő nénikkel, oda mindenképp érdemes ellátogatni, hisz teli van hagyományos jellegzetes dolgokkal. Sokatmondó, hogy a város látnivalóinak nagy része az elmúlt tíz évben épült, de az óvárosban azért sok szép régi dolgot sikerült megőrizni. Az ételekkel kapcsolatban még kiemelném, hogy a gyorséttermekkel vigyázni kell. Sajnos nem minden fűszer vagy elkészítési mód fekszik nekünk és könnyen utolér a gyomorrontás akar egész napra. Plusz a csapvíz sajnos ihatatlan, nem is szabad megpróbálkozni vele.

Mire érdemes odafigyelniük még azoknak, akik Azerbajdzsán fővárosába készülnek utazni?

Bakuban sajnos nagyon kevesen beszélnek angolul, a saját tapasztalatom szerint szinte semmit nem ért meg az átlagember. Ez nagyon megnehezítette jó pár alkalommal a dolgunkat sajnos, ellenben az emberek nagyon aranyosan tudnak magyarázni azerül, hiába hogy nem úgy kérdeztünk tőlük.