Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.07.02
Cardiff, Wales fővárosa gazdag történelmi múlttal és modern nyüzsgésével várja az ide látogatókat. A város szívében található Cardiff-i kastély közel 2000 éves története során volt római erőd, normann várkastély, majd viktoriánus palota is, ma pedig lenyűgöző látványosságokat kínál minden korosztály számára.

Cardiff nem csak modern városi hangulattal, de gazdag történelmi örökséggel is büszkélkedhet. A város központjában található Cardiff-i kastély pedig olyan hely, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni, ha először járunk a városban.

A Cardiff-i kastély közel 2000 éves történelme a római korig nyúlik vissza, amikor a helyén még egy római erőd állt. Az évszázadok során a kastély többször átépült és bővült, így ma már egyedülálló módon ötvözi a római, a normann és a viktoriánus építészeti stílusokat.

Fotó: Koczka Máté

Látványosságok és harci élmények

A kastély különböző korszakainak nyomait többféle látványosságon is tetten érhetjük. A normann-kori sáncok és a kőből épült körbástya felfedezése izgalmas kihívás, ráadásul a kilátás is lenyűgöző. A viktoriánus lakosztályok gazdag díszítései a 19. századi Cardiff egyik leggazdagabb emberének, Bute márkinak köszönhetőek, és mindenképpen megéri alaposabban is megnézni őket.

A kastély falai között található az egyedülálló katonai múzeum, a Firing Line, ahol több mint 300 év katonai történelmét ismerhetjük meg. A második világháború idején a kastély falai az itt kialakított légópincékben nyújtottak mendéket, ezek pedig ma is látogathatók és a háborús idők  hangulatát idézik. Ha itt járunk, ne hagyjuk ki a középkori harci gépezet, a trebuchet replikáját sem, amely eredetileg a Lovagok háborúja című hollywoodi filmhez készült. A kastély külső védművein tett sétával pedig visszarepülhetünk a római légiósok és középkori katonák világába, miközben a környező tájban is gyönyörködhetünk.

Fotó: Koczka Máté

A kastély minden nap nyitva áll a látogatók előtt, kivéve néhány ünnepnapot. A belépőjegyek ára felnőtteknek 12 font, gyerekeknek pedig 9 font, de külön vezetett túrákat is igénybe vehetünk egy kis extra költségért. A látogatás előtt mindenképpen érdemes letölteni a kastély ingyenes mobilalkalmazását, amely részletes audioguide-ot kínál. A kastély kávézója remek hely egy kis pihenésre és harapnivalóra, a szuvenírboltból pedig emléktárgyakat is hazavihetünk.

Fotó: Koczka Máté

Cardiffot is érdemes felfedezni

Cardiff-ban nem csak a kastélyt, hanem a környező parkokat – mint például a Bute Park -, valamint a modern városi látványosságokat is érdemes meglátogatni. A város számos étteremmel, bárral és üzlettel büszkélkedhet, így biztosan találunk kedvünkre valót. A Cardiff Bay környékét se hagyjuk ki, ahol az ikonikus Wales Millennium Centre és számos szórakozási lehetőség várja a betérőket.