Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.06.21
Ha Thaiföld, akkor Bangkok vagy Phuket, vágják rá sokan, ám ha valaki igazi egzotikumra és érintetlen tájra vágyik, egyszer mindenképpen el kell látogatnia Phang Nga tartományába, amelyhez a híres James Bond sziget is tartozik, ami mostanra igazi zarándokhellyé vált.

A James Bond sziget, melyet „Az aranypisztolyos férfi” című film 1974-es forgatása előtt Khao Phing Kan-ként ismertek, a tengerből kinyúló fantasztikus karszt oszlopokról híres. A látvány önmagában is lenyűgöző, az pedig, hogy a filmklasszikus óta egyfajta zarándokhellyé vált, csak még jobb fotótémává teszi a helyet az idelátogatók számára. Kevesen tudják azonban, hogy a szikla és a sziget Phang Nga tartományához tartozik, amely egy valódi, felfedezetlen gyöngyszem Thaiföldön.

„Phang Nga a megegyező nevű nemzeti parkon belül található, az élővilága pedig fantasztikus. A gyönyörű tengerpartjával, az elefánttúrákkal, az ananász-, kókusz- és gumiültetvényeivel és a csodás mangrove-erdőivel kihagyhatatlan, ha Thaiföldet vennénk célba. Ráadásul ez a méltatlanul kevéssé ismert gyöngyszem hamarosan dinamikus fejlődésen megy át a turizmus szempontjából, ezért érdemes minél előbb ellátogatni ide” – tanácsolja az utazási szakember.

Egyedi látnivalók, melyek a világörökség részét képezik

A szakértő tanácsát már csak azért is érdemes megfogadnia a thaiföldi desztinációkban gondolkodóknak, mert az állam most kiemelten foglalkozik  ezzel a területtel. Az idei turisztikai kiállítást és vásárt, a Thai Tourism Mart-ot (TTM) is itt tartották idén. Phang Nga a mezőgazdaság mellett a turizmusból profitál a legtöbbet, ezért a környék minden igényt kielégítő szállodáiból is bőségesen lehet választani. Ha ide érkezünk, érdemes egy kicsit hosszabb nyaralást terveznünk, hiszen alig egy órányi távolságra elérhető Bangkok és Phuket vagy akár Surattani és Krabi tartományok is, melyek szintén híresek gyönyörű természeti kincseikről és kulturális örökségeikről is. A helyi belföldi repülőjáratok gördülékenyek és gyakoriak, ráadásul megfizethető áron juthatunk el gyakorlatilag bárhová az országban.

„A Phang Nga öböl karsztos sziklái nem csak csodás látnivalók, de egyedülállóak a világon és a világörökség részét is képezik. Számos hajótúra indul innen, többségük érinti azt az apró szigetet is, amely cölöpökre épült és muzulmánok lakják, itt rendszerint sokan megállnak ebédelni, hogy a legkényesebb gasztronómiai ízlést is kielégítő, friss tengeri hozzávalókból készült ételeket kóstolhassák meg. A túrák során lehetőség van a különböző szigetek, strandok és lagúnák felfedezésére, de a természeti látványosságok megtekintésére is.

A legtöbb túra során snorkeling és búvárkodás is lehetséges, ezáltal a tenger élővilágát is felfedezhetjük” – tette hozzá a szakember.A tartományba látogatóknak érdemes Khao Lak-ot is megtekinteni, vagy esetleg itt szállást foglalni, amely mintegy húsz kilométer hosszú parti sáv és egyben nyaralóterület és strandövezet is. A 2004-es cunami Thaiföld területén éppen ezt a partszakaszt sújtotta a leginkább, több ezren vesztették életüket és tűntek el. A területet később helyreállították és itt forgatták a 2012-ben bemutatott „The impossible” (A lehetetlen) című amerikai filmet, amely egy brit turista család a valóságban is megtörtént kálváriájáról szól a cunami idején.