Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.06.05
Közel 22 ezres lakosságával Makó nem számít nagy városnak, igazi mezőváros, de értékei, vonzereje miatt a nagyok közé számítjuk. Köszönhető ez a Makovecz Imre által tervezett különleges épületnek, a Hagymatikumak, színes városi életének, múzeumainak, templomainak, híres piacának, a hungarikumnak számító makói hagymának, nívós szálláshelyeinek és patinás épületeinek. A város viseli többek között József Attilának és Juhász Gyulának lábnyomát is.

Nem is kellene neki reklám, de nem állom meg, hogy az ott töltött két nap alatt átélteket ne dicsérjem és arra bíztatok mindenkit, aki még nem volt ott, vegye magához a fürdőruháját, strandpapucsát, és gyermekeivel együtt utazzon Makóra.

A város több színvonalas szálláshellyel várja a vendégeket, mi kis csoportunkkal a város egyetlen négy csillagos szállodájában, a Grand Hotel Glorius szállodában szálltunk meg közvetlenül a fürdő szomszédságában, amely bizony nagyon jó választás volt. Nem azért, mert a tetőteraszon pezsgővel vártak, hanem azért, mert a szállodai tapasztalataim alapján állíthatom, a Glorius Hotel az egyik legkedvesebb, legbarátibb leg-leg szálloda, amely mintegy 100 évvel ezelőtt a Megyei Takarékszövetkezetnek épült. Lehet valami elegánsan otthonos? Lehet. ilyen ez a szálloda 37 szobája és teraszai.

Kilátás a teraszról

Jakab-Bereczky Edit Tünde, a szálloda menedzsere tájékoztatott arról, hogy mi minden vár minket a hotelben, és wellness-részlegébe, addig Gergely Gábor, aki az ottlétünk minden napján kísért minket és segített a város bemutatásában is, a fürdőről beszélt.

Éppen csak elfoglaltuk kényelmes szobáinkat, máris fürdőköpenyt vettünk fel, és irány a szomszédban az utca másik oldalán lévő a Makói Hagymatikum. Ez a távolság, és hogy csak úgy átsétáltunk a fürdőbe, az egyik magyarázat arra, miért is olyan kedvelt a a szálloda.

Makó fürdője 1956-ban kezdte meg működését, ebben az évben fúrták az első termálkutat. A Makovecz által tervezett különleges épületet 2010-ben kezdték el építeni a régi fürdő helyére, amit 2009-2010 telén elbontottak. 

A Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján felépült és kibővült Hagymatikum fürdő 3200 négyzetméteres alapterületén csodák várnak. A neves építész már nem élt 2012-es megnyitóján, de tervei alapján megalkották a híres Atlantiszi szoborparkot. A fürdő különlegessége a Makovecz Imre rajzai alapján készült mitikus Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok is elkápráztatják a látogatókat.

Álomszerű alkotásai tündérországba hívnak, a gyerekek is áhítattal nézik az alkotásokat, élvezik a megnyugtató fényeket és zenéket. Nagy sikere van a víz alatti VR-szemüveggel élvezhető csodavilágnak is. Négy 5-5 perces filmet nézhetnek végig a víz felszínén lebegve. Ha pedig megéhezünk, több étterem is vár minket, ahol szinte minden kapható.

Gergely Gábor, a Makói Hagymatikum Igazgatóságának elnöke kísér végig fürdőn, s mutatja be hol mit látunk. A gyógyvíznek köszönhetően gyógyászati kezelések is várják a gyógyulni vágyókat. –  Évente kétszer 15 alkalmas OEP támogatott gyógykezelést kaphatnak a makóiak, az önrészt kifizetjük és a kezelések után ott is maradhatnak fürdeni. Nálunk nincs időkorlát a jegy egész napra szól – mondja Gábor. Beavat abba is, hogy van Marosi gyógyiszap gyógyhatású termékük is, az is segíti a gyógyítást.

Vendéglátás és vendégvárás a Szent Gellért Borház és Vendégfogadóban

Makó egyik csendes utcájában, mindössze 10 perc sétára a fürdőtől Mihály Zoltán tulajdonosa és vezetője a Szent Gellért Borház és Vendégfogadónak, amelynek a hátsó udvarban nívós előadásokat, koncerteket is tartanak.Otthonosan berendezett szobáiban az előadók is pihenhetnek. Mi a vendégfogadóba ültünk le vacsorázni és az éjszakába nyúlva beszélgettünk.

Mihályi Zoltán Fotó Kassay Tamás

Mi is az a Gábli?

Reggel a program szerint a piacra készültünk, de előtte felfedeztünk egy új reggelizőhelyet. Alig egy hete nyílt meg a Gábli Étterem, a hotelünkkel szembeni Bérpalota földszintjén. Itt szinte semmi sincs messze gondoltam elhamarkodottan. Mint kiderült a reggeli után, amely otthonos volt rakott bundáskenyerével, a piacig sétálva legalább ledolgoztuk a reggelit.

Ebéd előtti kései étkezés – fogalmazta meg a tulajdonos, aki gyerekkori álmát valósította meg Makó ikonikus épületében. A Gábli, aminek jelentése „villás reggeli” egy olyan étterem, ahol a betérő a legújabb ételektől a hagyományosig minden van. A kínálatban kézműves termékek és „minden mentesek” is rendelhetők. Maga a szó a német Gabel, vagyis a villa szó magyarosodott alakja, villásreggelit is jelent. A Gábli, mint kávéház és étterem is, olyan, amely eddig hiányozott Makóról.

Szerdai piac Makón

Piac makói hagymával

Szerda volt, ami azt jelenti, hogy piacnap, de nem szombati. Ehhez képest is elég sokan válogattak a zöldségek és gyümölcsök között, de még olcsóbb ruhákat is lehetett kapni. Szezonális zöldségek és gyümölcsök várták, hogy megvegyük őket. Volt, aki makói dughagymát vitt haza, hogy otthon is érezze majd a makói hagyma zamatát.

Ez az igazi makói hagyma

Városnéző kocsiba ültünk és bejártuk a várost, megismerkedhettünk híres épületeivel és a Maros partjával is, ahol számos sportolási lehetőség is van.

József Attila Múzeum és Skanzen

Itt klasszikus irodalomórát kaptunk szakértőnktől, aki elmondta és a képeken be is mutatta, hogy József Attilát 15 évesen októberben érkezik ide, és januárban már nem kellet fizetnie, olyan jól tanult és több mint három évet töltött itt.

A tavaly megnyílt interaktív kiállítást elhagyva a Skanzenben éppen zeneszóra érkeztünk, néptáncot tanítottak a gyerekeknek. Iskolások és óvodások is járnak a skanzenben megnézni milyen nehéz életet éltek elődeink.

Bepillanthattunk egy igazi putriba is, amely városszéli szegények lakhelye volt. Majd azt is megnéztük hogyan szárították a hagymát és hogy éltek a polgárok, akik tisztes haszonra törekedtek a hagymatermesztésből.

Lombkorona sétány és a Maros Kalandpark

A helyi kisvonatra felpattanva körbejártuk a várost, megcsodáltuk a régi épületeket és a hozzájuk fűződő történeteket.

A várost elhagyva a Maros-folyó mellett lévő valódi Lombkorona sétányon sétálva a Maros és az ártéri erdő bűvölt el.

A közelmúltban megnyílt Galamb József Veteránjármű kiállító központ várt minket, ahol igazi, működő Ford-T modelleket csodálhattunk meg több motorkerékpár és retro tárgyak társaságában. A központot üzemeltető Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesületének tagjai tulajdonában lévő oldtimer motorokat nézhetik itt meg az érdeklődők, valamint Galamb József munkásságát bemutató tárlatot. 

Az 1920-as évek elején megnyitott egykori Ford-lerakatot vásárolta meg állami támogatásnak köszönhetően az egyesület és alakította át kiállítóközponttá. A fő cél az, hogy megőrizzék az utókor számára ezt a gazdag makói ipartörténeti emléket, illetve a központot bevonják az oktatásba is.

A főút melletti Autós Csárdában elköltve ebédünket búcsúztunk a várostól és kísérőnktől, Gergely Gábortól.

De nem mentünk messzire, Makót elhagyva Ópusztaszeren, közvetlenül a Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található útvesztőit néztük meg. A 3,5 km hosszú sövényfalakból álló útvesztő a világ harmadik legnagyobbja, és a rajzolata még a műholdakról is látható: a legendás Csodaszarvast mintázza.

Ide Gergely Gábor nem jött velünk, de felesége már várt a Csillagösvénynél, ahol azt próbáltuk ki, hogy kitalálunk-e a sövénylabirintusból. A kisebbeknek népi játékokat, a nagyobbaknak az országban máshol nem fellelhető logikai szőnyeglabirintusokat és minden korosztály számára a kérdéssorral kiegészített sövénylabirintust ajánlották.

Aki kitalált a labirintusból, az focizhat, számháborúzhat vagy kipróbálhatja az ősi magyar labdajátékot, a turult is.

Utunkat a Makói Hagymatikum és a Grand Hotel Glorius támogatta, az utat a PR IN Hungary szervezte.