Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2024.04.16
A gyerekszépségversenyekből a kívülállók csak a csillogást, a szép ruhákat és a koronákat látják, ám valójában egészen más világ bújik meg a színfalak között, mint azt képzelnénk.

A gyerekszépségversenyek ugyanis nem csak a színpadi vonulásról és a legszebbek megkoronázásáról szól. A versenyeket komoly felkészülés előzi meg, és miközben a gyerekek rengeteget dolgoznak azon, hogy tökéletesítsék a színpadi mozgásukat vagy a nyilvánosság előtt való szereplést, rengeteget tanulnak és fejlődnek is útközben. Jól tudják ezt már a Bartalovics Ildikó által megálmodott és életre hívott Little Miss Hungary kis versenyzői is, akik közül szinte mindegyiküknek olyan problémákat sikerült leküzdenie, amelyeket a versenyek nélkül talán sosem tudtak volna.

Somogyi Liza még csak 5 éves, mégis zavarbaejtően sok mindent ért már el az életben. Kezdve onnan, hogy még iskolás sincs és Liza ír, olvas, s csak tavaly számos fitness és szépségverseny díjat bezsebelt, emellett a tudásszomja úgy tűnik megállíthatatlan: énekel, táncol, reklámfilmekben szerepel, és a nap végén mégis rengeteg az energiája.

“Mindent nagyon jól bír, a család már kevésbé bírja el az ő tempóját. Az iskolaválasztás lesz most nehéz dolog, hiszen Liza ebben is más: minden érdekli, most éppen a nyelvek, így valószínű, hogy nehezebb, kéttanyelvű iskolát választunk. Mindig csak rácsodálkozunk, mennyi az energiája még a forgatások mellett is. Az utóbbi egy-két hónapban például több díjat is nyert, úgy, mint a legtehetségesebb táncos a Dance Univerzum versenyén, de az akrobatikus látványtánc, mini kategóriájában Liza rögtön az aranyat hozta el.” – büszkélkedett Anett, Liza édesanyja, aki érthető módon nagyon hálás Bartalovics Ildikónak, aki Liza előmenetelét segíti iskolájában.

“Ildi nagyon figyel a gyerekekre, ért hozzájuk, a Liza is viszont szereti őt. Sokat fejlődött a mozgása, beszédkészsége és önbizalma szintén, mióta Ildi tanítja!”– áradozott az anyuka.

A 13 éves Tóth Lili és a 10 éves Tóth Noel szintén nagyon sikeresek a szépségversenyeken, sőt, már filmfelkérést és reklámkampány-felkéréseket is kaptak. Noel a legutóbbi versenyen elnyerte a Little Mr. Hungary címet, Lili pedig második helyen végzett a kategóriájában. Az édesanya, Tímea szerint a versenyek és Bartalovics Ildikó rengeteget segítettek a gyerekek magabiztosságának fejlesztésében is.

„Nagyon élvezik mindketten a versenyeket és a modellkedést, sőt már a riporterkedést is kipróbálhatták. Londonban már voltak modellkedni, Noel pedig Belgrádban fogja képviselni hamarosan Magyarországot a világversenyen. Ildikót és a többi gyereket is nagyon szeretik, már előfordul, hogy nem is kísérjük el, hisz a megszokott kis csapatban és Ildikó szárnyai alatt maximális biztonságban vannak. A kétnyelvű iskolának köszönhetően pedig magabiztosan beszélnek angolul is, így a külföldi felkérések sem okoznak nekik gondot. Ildikó arra is ügyel, hogy a magyar divattervezők kollekcióinak is hírét vigye, nem csak itthon, de külföldön is, a gyerekek pedig imádják viselni ezeket a darabokat” – mondta el Tímea.

Kiss Lilien mindössze hat éves, és a mostani volt az első versenye, ám máris megnyerte a Mini kategória Királynői címét, így ő fogja képviselni ajd Magyarországot a törökországi világversenyen. Édesanyja, Éva szerint Lilien nagyon élvezte a versenyt.

“Lilien imádta a versenyt és az azt megelőző négynapos tábor minden percét. Nagyon jó volt a csapat, és bár ez volt az első versenye, ő is és én is azonnal megtaláltuk a közös hangot a gyerekekkel, a szülőkkel és a szervezőkkel is. Lilien nagyon nyitott, barátkozós kislány, de Ildikó nagyon sokat segített neki a felkészülésben és még nyitottabb, felszabadultabb lett a segítségével” – mesélte tapasztalatait Lilien anyukája.


Pápai Liliána szülei szinte csak kapkodják a fejüket, annyi mindent csinál szeretett lányuk, Lili. 3 évesen kezdte a “szépségipart” Ildinél egy fotózással, mára azonban az összes rangos versenyen bizonyított már.

“Már megnyertük a Little Miss Balatont, Ildikóval a Little Miss Hungary-t, de Lili a Magyarország Szépén is bebizonyította, hogy nem csak szép, de tehetséges is. Persze, sok munkát jelent ez nekünk is a családnak, de nem bánjuk, nagyon büszkék vagyunk rá. Lili minden percét élvezi a versenyeknek, ha nem így lenne, abbahagynánk. Amellett, hogy szépségét próbálja kamatoztatni, lovagol, verseny úszik, és kitűnő tanuló az iskolában. Most éppen sminkes szeretne lenni, és lovas edző” – mesélte büszkén Ica, Lili édesanyja.

Együtt a kifutón

A 14 éves Szenkulics Dézy 3 hónapja a Little Miss Hungary kötelékének tagja, de első megmérettetésén, korosztályában már el is nyerte a Tini Miss Hungary Királynők Királynője címet. A család Szlovákiában, Észak-Komáromban él, anyukája mindenben támogatja tehetséges kislánya kibontakozó karrierjét.

“Dézy a modellkedésben megtalálta az örömét” – meséli anyukája Matyi Margaréta.

De nemcsak a tinilány, hanem anyukája is kifutó sztárja lett, Bartalovics Ildikó a Little Miss Hungary tulajdonosának biztatására benevezett az anyukák szépe versenyre, amelyet néhány héttel ezelőtt meg is nyert. Anya és lánya együtt utazik Portugáliába, hogy május végén egy világversenyen képviseljék Magyarországot.

Szép és tehetséges

Rétegi Lili Titanilla 13 éves, de már 176 cm magas, alkatával kitűnik a korosztályából, és ezt az eredményei is bizonyítják. Többször elnyerte már korosztályában a Magyarország szépe címet, de Londonban, Dubajban és Bulgáriában is sikeresen szerepel a szépségversenyeken, számtalan alkalommal került már a fejére a korona.

“Lili Titanilla a tehetségével is lenyűgözi a zsűritagokat, a „talent-produkcióban” tánctudásával hozza el a fődíjakat a világversenyeken is – újságolja büszkén az iszkaszentgyörgyi lány anyukája, Erika.

Rétegi Lili Titanilla 2018 óta modellkedik a Little Miss Hungary támogatásával. Erika és a család mindenben támogatja a kislány karrierjének kiteljesedését, több külföldi ügynökség is felfigyelt már a szépségére, a cél, hogy felnőttként is modellként tündökölhessen a kifutókon.

A 11 éves Oszoli Dalma mára azt is tudja, hogy a színpadon képzeli el a jövőjét, ezt pedig édesanyja, Tünde szerint a szépségversenyeknek köszönheti. A családban nem csak Dalma, de két lánytestvére, Dóri és Dia is rendszeresen indultak szépségversenyeken. Dia azóta már felnőtt, de Dóri, ha éppen van kedve, elindul egy-egy versenyen. “Dalma nagyon szereti ezeket a versenyeket, ő már most tudja, hogy énekléssel, tánccal és színészettel szeretne foglalkozni. Az angolt is fejleszti saját magától, hogy a világversenyeken és majd később, ha ösztöndíjjal fog tanulni, meglegyen a kellő nyelvtudása. Mindhárom lánynál nagyon sokat segítettek a magabiztosságukban, a kitrartásukban és az összpontosításukban Ildikó tanácsai, hogy legyenek kitartóak és ne adják fel, még h nem is éppen úgy sikerül egy verseny, mint ahogyan azt elképzelték. Az a kulcsa ennek, hogy a gyerek szeresse csinálni. Diánál például egy beszédhiba miatt problémás volt kiállni az iskola elé akár egy versmondásra is, de a felkészülés a szépségversenyekre nagyon sokat segített neki ebben. Az már csak külön hab a tortán, hogy egyik lánnyal sem kellett sosem veszekednem, hogy fésülködjenek meg vagy öltözzenek alkalomhoz illően” – mesélte Tünde.

Fiúk is mezőnyben

A 8 éves Bernáth Kristóf egy visszahúzódó, félénk kisfiú volt, de édesanyja úgy gondolta, hogy a Little Miss Hungary kötelékében önbizalmat, bátorságot, magabiztosságot szerezhet, ami mint kiderült, jó döntésnek is bizonyult.

“Kristófot nem érdekelte a sport, de itt megtapasztalhatta a sikerélményt” – számolt be a tapasztalatokról Szabó Judit. “Lettek barátai, ez egy családias kis közösség, sokat utazgatunk.”

Szabó Judit elmesélte azt is, hogy egyedülálló anyukaként, fontos volt számára a szocializáció, olyan anya-gyerek társaságba szerette volna vinni a kisfiát, ahol együtt, mindketten jól érezhetik magukat. “Az első fotózás nagyon jól sikerült, azóta már Olaszországban is jártunk, de semmit nem akarok erőltetni, amikor kezdve van kamera elé áll, amikor nincs, akkor nem kötelező. A legfontosabb, hogy egy közösséghez tartozik” – tette hozzá Judit.

Buruncz Virág 13 éves és immár öt éve a versenyek gyakori résztvevője. Hatalmas sikereket ért el és számos külföldi világversenyről hozott el szép helyezéseket. Járt Törökországban és Dubajban is világversenyeken, de az itthoni szépségversenyek mellett rendszeresen hívják reklám- és filmforgatásokra is. 

“Virág nagyon zárkózott kislány volt, amikor nyolc évesen elkezdett versenyezni. Nagyon szereti a mai napig, ez számára amolyan önfejlesztés is, hiszen azóta rengeteget változott, kinyílt, sok barátra szert tett. Miközben megmaradt ugyanannak a kislánynak, aki volt, Ildikó rengeteget segített neki a kommunikációja, a megjelenése és a magabiztossága fejlesztésében” – mondta el Virág édesanyja, Zsanett.

Schultz Eszter négy évesen látott a tévében egy szépségversenyekről szóló tudósítást és annyira megtetszett neki ez a világ, hogy nem sokkal később már az első fotózásra vitte édesanyja, Csilla. Eszter ma már hét éves, anyukája szerint pedig a versenyek hatására mintha kicserélték volna az egykor olyan zárkózott kislányt. 

“Nagyon zárkózott kislány volt, és öröm volt látni, ahogy ezeken a rendezvényeken és foglalkozásokon szép lassan elkezdett kinyílni a kis lelke. Ő szerette volna kipróbálni, és a mai napig nagyon szereti, büszkén mutogatja a szekrényére kitett rengeteg koronát. Vett már részt külföldi volágversenyen, reklámfilm forgatásokon is, ezeket is nagyon élvezi. De a legnagyobb élmény számára a megszerzett magabiztossága és nyíltsága mellett az, hogy ebben a közösségben találta meg a legjobb barátnőjét. Mi, szülők is nagyon összejöttünk a versenyek alatt, baráti társaságok alakultak ki” – mesélte lelkesen Csilla.

Hargitai Lelle közel négy éve vesz részt szépségversenyeken, a most hétéves kislány pedig nagyon megszerette ezt a közeget. Nem csak nemzetközi versenyekről hozza haza a koronát, de reklámfilmekben és forgatásokon is otthonosan mozog már.

“Lellének rengeteg önbizalmat adott a versenyeken való részvétel, és ma már magabiztosan mozog idegen környezetben, de kamerák előtt is. Hihetetlen türelemmel várja akár órákig is, hogy sorra kerüljön, ebben rengeteget fejlődött és Ildikónak is nagy szerepe van abban, hogy a kiegyensúlyozottsága miatt ennyire szeretnek vele dolgozni” – fejtette ki Lelle édesanyja, Klaudia.

Együtt készül a család

A 7 éves Horváth Emma élete második szépversenyén, Siófokon, elnyerte a királynők királynője címet, vagyis abszolút első lett a saját kategóriájában – meséli büszkén az édesapa, Horváth Zsolt.

„Emma nagyon jól érezte magát, persze kicsit el is fáradt, de minden percét élvezte” – emlékszik vissza az apuka. „Nem túl gyakori, hogy az apukák is ilyen mértékben kiveszik a részüket a szereplésekből, de én mindig igyekszem ott lenni, sokszor úgy tudom elkísérni Emmát a fotózásokra, hogy szabadságot veszek ki.”

A szlovákiai Hetényen élő család mindenben támogatja a kislányt, sokat készülnek közösen a megmérettetésekre, Emma tánctanárhoz is járt, hogy sikeres legyen a versenyprodukciója.

„Sok meghívást kapunk, de a kislányra semmit nem akarunk ráerőltetni, kijelentette, csak akkor hajlandó a versenyeken, eseményeken részt venni, ha apa és anya is elkíséri ” – teszi hozzá Zsolt.

A Fekete-tenger szépe

Borsos Zorka alig 3 éves volt, amikor édesanyja elvitte egy Jégvarázs-fotózásra.

„Szerettem volna megmutatni neki, milyen az, amikor valaki hercegnővé válhat, mert nagyon kisfiús volt” – mesélni Labányi-Borsos Judit. „Aztán egyik pillanatról a másikra belecsöppentünk ebbe a varázslatos világba.”

A fotók alapján Zorka folyamatosan kapta a felkéréseket, ruhabemutatókon, versenyeken vett részt és nagy sikere volt.

„Nagyon féltettem a kislányomat, de aztán sodort minket az ár és Zorka nagyon-nagyon jól érezte magát. Nem volt szívem azt mondani, hogy nem.”

Zorka Szerbiában, Dubajban, Bulgáriában is részt vett szépségversenyeken, utóbbi helyszínen elnyerte a Fekete-tenger szépe címet.

„Pózolt a színpadon, de ahogy ledobta a koronát, mentünk csobbanni a tengerbe, majd elnyaltunk egy fagyit. Maximálisan gyerek tudott maradni. A versenyeken azt is díjazták, ha a kislánynak nem rúzsos, hanem inkább csokis egy kicsit a szája.” Labányi-Borsos Judit elmesélte, hogy Zorka már második osztályos, jóval kevesebb idő jut a modellkedésre, de ha számukra kedves felkérés érkezik, még időnként visszatér a kamerák elé.

Itthon családiasabbak a gyerekszépségversenyek

Dömény Zsuzsa már jó ideje fotózza a gyerek szépségversenyeket itthon, és külföldön is. Kétgyermekes anyukaként pedig más szemszögből is nézi a versenyen szereplő gyermekeket.

“Egy véletlen folytán kerültem bele a “szépségiparba”, nem nem bántam meg, sőt! Amit én látok, hogy a gyerekek szenvedéllyel csinálják, nagy barátságok köttetnek, önbizalomra tesznek szert, ami a tiniknél például kardinális kérdés. “

Zsuzsa magannyi külföldi versenyen is részt vett már, így látja, milyen különbségek adódhatnak a magyar és külföldi megmérettetések között. A fotós szerint kint sokszor látványosan több az anyagi támogatás, ezért magas színvonalú versenyeket tudnak szervezni. Nagyon komolyan veszik a dolgot a szervezők, s a gyerekek egyaránt.

“Magyarországon ezzel szemben egy szépségverseny családiasabb, szűkebb körű, nem csak a versenyzésről szól, hanem a jó hangulatról. Mindenki örül mindenkinek, mint egy nagy család!” – mondta.

Bartalovics Ilditől nagyon sok mindent tanult Zsuzsa, motiválja, hogy Ildikó milyen szenvedéllyel végzi a munkáját.

Babáját is bevezetné a versenyek világába

Németh Ramóna ma már egy egyéves kisfiú anyukájaként is szép emlékeket őriz arról az időszakról, amikor még maga is szépségversenyeken indult. A fiatal kismama imádta minden percét az Ildikóval közös munkának. Rami nagyon fiatalon, mindössze 4 évesen kezdte el a szakmát.

“Ildi nagyon kedves, de ugyanakkor határozott volt velünk. Szenvedélyesen, de mindig odafigyelve volt jelen, ha kellett őszintén és szigorúan viselkedett irányukban. Nagyon gondoskodó volt velünk. Családdá nőttük ki magunkat a szárnyai alatt.”

Ramóna úgy nőtt fel, hogy számára természetes volt a versenyhelyzet, a megmérettetések. Úgy véli, a lassan 1 éves kisfiának is szívesen megmutatja a szépségversenyek világát, de csak akkor, ha ez a gyermeket is érdekli.

Sólya Réka 12 éves, Szeged mellett Domaszéken él. Már több mint egy éve versenyez Ildikó kezei alatt. Ez idő alatt több itthoni és külföldi versenyen is részt vett. Törökországból és Bulgáriából nagyon szép eredményekkel tért haza. Kiskora óta táncol. Édesanyja elmondása alapján élvezi a versenyeket, nagyon szereti a felkészítő táborokat is.

Réka anyukája Ági a következőket mondta el kérdéseinkre:

„Ildikóék mindent leszerveznek, amire szüksége lehet egy versenyzőnek egy ilyen rangos megmérettetésen. A repülőjegytől kezdve a szálláson át tényleg mindent. A csoport vezetőjeként neki is az a fontos, ami nekünk szülőknek: A gyerekek élvezzék azt amit csinálnak, ne rivalizáljanak, hanem egy csapatként, barátságban segítsék egymást. Csak az a fontos, hogy ők jól érezzék magukat. Bartalovics Ildikó segítségével ismét eljuthatunk egy Török világversenyre, amit már nagyon várunk.”

Took Lili 9 éves kora óta versenyez. Lili ez idő alatt tíz szépségversenyen vett részt, melyeken egy második és kilenc első helyezést ért el. Volt Balatonboglár szépe, Black and White tinimodell. Dunaharaszti büszkesége ma már 14 éves, így a legutolsó versenyén a Tini kategória győztese lett.

„Bartalovics Ildikó modellképzésén sokat tanultunk a helyes tartásról, vonulásról, a színpadi viselkedésről. Donatellával együtt foglalkoznak a gyerekkel táborokban is. A közösségépítésre és az önbizalom növelésre helyezik a hangsúlyt, ami pozitívan hat a gyerekek személyiségére is. A lányok karrierjét minden módon próbálják támogatni. A versenyeken kívül eljuthattunk divat és ruha bemutatókra, fotózásokra” – nyilatkozott Andi, Lili édesanyja.

A Hevesen élő Balassa Emma már kilenc éves. Nagyon sokoldalú kislány. Három éves kora óta táncol. Annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben szünetet tartott a kistestvére születése miatt, nagyon szép eredményeket tudhat magáénak. Az Angyali arcok verseny győztese volt. Sorra nyerte az előválogatókat. Valamint egy Budapesti nagy versenyen is kategória győztes lett.

„Emma egy picit visszahúzódó volt. Nehezen kommunikált idegenekkel. Viszont Ildikó megismerése és a versenyre való felkészítése után magabiztosabb lett. Nem sokkal később a kommunikációja is fejlődni kezdett. Ma már akár énekel is a színpadon. Ildikó nagyon sokat tett hozzá Emma fejlődéséhez. Köszönjük a munkáját” – mondta el  Dr. Balassa Judit, Emma anyukája.

Koroknyai Virág a Little Miss Hungary 2009 királynője volt, ma már 27 éves. Jelenleg Budapesten él és a Károli Gáspár Református egyetemen tanul. Rendszeresen szokott zsűrizni a versenyeken. Saját elmondása alapján nem tartozik a szőrös szívű bírák közé. “Hiszen minden gyermek szép”. Inkább a helyzetmegoldó képességet és a kicsik talpra esettségét szokta figyelni.

„Egy modell fotós ajánlására vették fel a szüleim a kapcsolatot Ildikóval. Nekem akkor már nem volt teljesen ismeretlen ez a világ. Mégis tudott tanítani. Az iránymutatásával tovább tudtam fejlődni. Nagy segítség volt a világversenyre való felkészítés. Ezeket a tapasztalatokat tudtam kamatoztatni a Magyarország szépe választáson is. Sokan mikor eljutnak egy ekkora versenyre, még szinte nulla tapasztalattal rendelkeznek. Nekem szerencsére volt tapasztalatom és ez által önbizalmam is” – mesélte tapasztalatait Virág.