Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.04.09
Ausztria minden évszakban lenyűgöző: a fantasztikus épületek, a nyüzsgő belváros, pezsgő kulturális élet, izgalmas múzeumok, sétára hívogató Duna-part, a Práter vagy éppen a Schönbrunni kastély miatt érdemes egy kis időt Bécsben tölteni. Az osztrák főváros autóval, vonattal, de akár busszal is könnyen elérhető, családdal is szuper úticél lehet!

Schönbrunn és az állatkert 

A szokásos városnéző túra mellett a Schönbrunni kastélykomplexumba is érdemes apróságokkal érkezni, hiszen az egész hely nagyon családbarát. Fő szabály: itt nrm unatkozhatsz! – mondják a helyiek, akiknek valószínűleg igazuk van, ugyanis tucatnyi történelmi helyszínt, lenyűgöző legendákat és meséket tartogat kicsik és nagyok nagy örömére. A Gyermekmúzeumban középkori jelmezekbe öltözhettek, és eljátszhatjátok az osztrák történelmet. Felkészült idegenvezetők segítenek nektek abban is, hogy el ne tévedjetek a kastély 12 termében.

Fotó: Koczka Máté

Próbára teheted ugyanakkor a családot a kastély nyári labirintusában is, sőt, trükkös rejtvényekkel feljuthattok a kilátóba! A világ legrégebbi folyamatosan működő állatkertje pedig, több, mint 700 állatfajnak ad otthont ugyancsak a komplexum területén: cuki zsiráfok, vicces fókák, majmok, imádnivaló pandák várják a látogatókat. 

Fotó: Koczka Máté

Haus der Musik – itt minden a zenéről szól

A Haus der Musik egy modern interaktív kísérleti múzeum Bécs szívében. Itt, Károly főherceg egykori palotájában lakott Otto Nicolai, a Bécsi Filharmonikusok alapítója,  aki 1842-ben megalapította a világhírű zenekart. A mára múzeummá (Bécsi Filharmonikusok Múzeuma) avanzsált épületben a látogatók a zenekar történetének értékes dokumentumait és emléktárgyait csodálhatják meg.

Fotó: Koczka Máté

Négy emeleten át kerül bemutatásra a zene lenyűgöző világa: saját keringő komponálására, kermesterkesére de még hangkísérletezésre is lesz lehetőségünk. Az interaktív Namadeus játékkal a nevedet még Mozart-szerzeményként is hallhatod! 

Az időutazás itt persze nem ér véget, a Bécsi Klasszikusok, azaz a Wiener Klassik nagy mestereinek világába is betekinthettek: Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Mahler és Schönberg – mindannyian korabeli környezetükben mutatkoznak be, történelmi dokumentumok, modellek, jelmezek, modern installációk és személyes tárgyak segítségével. Az állandó kiállítás mellett a Haus der Musik a belső udvarán időszaki kiállításokat is szemügyre vehetsz.

Fotó: Koczka Máté

Duna-torony és látványcsúszda

Az adrenalinfüggők sem maradnak kaland nélkül Bécsben! A világ legmagasabban fekvő csúszdája ugyanis éppen itt található, a csodálatos Duna-torony oldalában. Ez Bécs legmagasabb nevezetessége. A toronyhoz busszal is kényelmesen el lehet jutni, majd irány a 160 méter magasságban kezdődő, 40 méter hosszú, pazar panarámájú csúszda!

Fotó: Koczka Máté

Ha nem vagy a merész vállakozások híve, vagy a gyerekek még kicsik, a toronyból Bécsre nyíló kilátásban addig is elgyönörködhetsz, míg a többiek csúsznak, és még rossz időjárási körülmények között is élvezheted a panorámát. A 160 méteres magasságban található kávézó házi készítésű süteményeket, réteseket és tortákat, valamint finom bécsi kávékülönlegességek és meleg osztrák ínyencségek nagy választékát kínálja.

Fotó: Koczka Máté

Városnézés busszal, családoknak

A bécsi ikonikus sárga-zöld városnéző busz használata különösen előnyös családok számára, mivel lehetővé teszi a város felfedezését kényelmes és rugalmas módon. A buszokra a családi jegyek kedvező áron érhetők el, és számos útvonal közül választhatnak a látogatók.

Fotó: Koczka Máté

A gyerekek számára különösen vonzó lehet, hogy magyar nyelvű audio guide áll rendelkezésre, amely segít jobban megismerni a város történelmi és kulturális nevezetességeit. Emellett a családok élvezhetik a német és angol nyelvű hangos idegenvezetést is, ami még több információt és érdekességet nyújthat a városról. Igazi kaland minden korosztálynak!

Fotó: Koczka Máté