Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.04.09
Burgenland, Magyarországról mindössze egy ugrásnyira, egy igazi kulturális és szabadidős paradicsom. A régió, melyet a napsütötte napok és a kellemes időjárás jellemzően meghatároz, egyúttal gazdag történelmi örökséggel is bír. Az Esterházyak egykori fejedelmi székhelye, Kismarton, ma a művészeti és kulturális élet pezsgő központjaként vonzza a látogatókat. Az eisenstadti Esterházy-kastély, egy lenyűgöző barokk palota, számos kulturális eseménynek, koncertnek és kiállításnak ad otthont. A családok számára különleges élményeket kínáló kastélytúrák mellett a közeli Familypark szórakoztató élménypark is várja a látogatókat, biztosítva a változatos kikapcsolódást minden korosztály számára.

A Magyarországról leggyorsabban elérhető tartomány Burgenland, amelynek különlegessége, hogy évente legalább 300 napon át süt a nap, így jó eséllyel kellemes időben pihenhetnek az odalátogatók.   

Ezt a térséget és fővárosát, Kismartont választották egykor fejedelmi székhelyül az Esterházyak. Közép-Európa egyik leggazdagabb nemesi családja a korábbi várkastélyt reprezentatív palotává alakította, és impozáns udvart tartott fenn. Joseph Haydn hercegi udvari zeneigazgatói kinevezésével az 1760-as években a kastélyból indult el  a művészeti élet virágkora. 

Fotó: Koczka Máté

Az eisenstadti Esterházy-kastély ma is Ausztria egyik legszebb barokk palotája, kulturális események központja, koncerteknek, fesztiváloknak, kiállításoknak ad otthont. A  kastélyban rendszeresen izgalmas programok várják a családokat is: már 5 éves kortól részt vehetnek a gyerekek a kastélytúrán, felfedezhetik a legszebb termeket, és nyomon követhetik az egykori udvar hétköznapjainak lenyűgöző titkait.

Egy bőröndnyi élmény

Kastélylátogatáskor a családok akár a múzeumkoffert is segítségül hívhatják, ami végig kalauzolja az érdeklődőket a kiállításon. A kastély ajándékboltjában megvásárolható kofferben rejlő füzet sok érdekességet és egy rejtvényt is tartalmaz, a helyes megfejtéssel értékes ajándékot nyerhetnek a látogatók. 

Fotó: Koczka Máté

A kastély házigazdája Trampel, Pál herceg kutyája, aki meglepetéseket is tartogat a fiatal látogatók számára. A gyerekeknek lehetőségük van audio guide segítségével is felfedező túrára indulni. 

Az Esterházy név több mint 400 éve egyet jelent az innovációval, a gyűjtőszenvedéllyel és a művészetek támogatásával. A kismartoni Esterházy-kastély, Fraknó Vára, a Lackenbachi-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő évente többszázezer látogatót vonz a régióba. Esterházy Melinda 1994-ben a történelmi örökséget alapítványokba szervezte, azzal a céllal, hogy a művészetek iránti érdeklődést és az újdonságok iránti nyitottságot tovább örökítse a 21. századba. Az Esterházy Alapítványok idén ünneplik megalakulásuk 30. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából létrejött esterhazynews weboldal bemutatja az Esterházy Vállalat széleskörű tevékenységeit, illetve az aktuális programokról és kiállításokról is tájékoztat.

Fotó: Koczka Máté

Megnyitott a Familypark  

A Fertő-tó osztrák oldalán, Eisenstadt és Rust között fekszik Ausztria legnagyobb szórakoztató élményparkja, a Familypark, ami idén április elején nyitotta a 2024-es szezont. A mintegy 145 ezer négyzetméteren elterülő létesítmény több mint 30 látnivalót és számos gasztronómiai élményt is kínál. A burgenlandi élménypark 2023-ban ünnepelte fennállásának 55 évfordulóját, népszerű hullámvasútja a Rattenmühle 10 éve a látogatók kedvence.

Fotó: Koczka Máté

A park négy tematikus részből áll, az „Élményvár”(Erlebnisburg), a „Meseerdő” (Märchenwald), a „Tanya” (Bauernhof és a „Kalandsziget” (Abenteuerinsel) kínál egész napos izgalmakat. 

A családi szórakoztató központban a parkolás ingyenes, akár e-bike és elektromos autó töltésére is van lehetőség. A parkban kerekesszékkel közlekedők és mozgásukban korlátozottak is tudnak közlekedni és babakocsival is jól járhatók az utak. Érdemes szülinapos gyerekkel felkeresni a létesítményt, mert 14 éves korig az ünnepeltnek ingyenes a belépés.

Fotó: Koczka Máté