Avatar photo
Szerző:
Vágó Erika
Megjelenés:
2024.03.28

Hurghadán először 1995-ben jártam és a múlt héten újra felkerestem ezt a közel 40 éve folyamatosan fejlődő üdülőhelyet. A városon túl hangulatos öblökben pl. Makadi Bay újabb szállodák, turisztikai központok nyíltak meg, önálló üdülőhellyé fejlődve.

A 70-es évek elejéig Hurghadát (arabul: „El Gurdaka”) nem is jelölték a térképeken. A parton egy kis településen kívül csak katonai légibázis működött, amit egyébként szovjet katonai szakemberek segítségével építettek fel. Ma polgári célokra használják nemzetközi repülőtérként. Az első, és sokáig egyetlen szállodája az 1974-ben épült Sheraton volt, mely a búvárkodás és a csendes, félreeső kikapcsolódás szerelmeseinek készült. A szállodaépítés igazi fellendülése azonban csak akkor vált lehetségessé, amikor a 80-as évek közepén Egyiptom a turizmus fejlesztésére összpontosított, és lehetővé tette a külföldi légitársaságok charterjáratainak üzemeltetését, majd 15 év alatt egy halászfaluból nemzetközi üdülőhely lett. Szinte az összes szállodalánc képviselteti magát, több mint kétszáz modern szálloda és resort húzódik a part mentén, de a beruházások folyamatosak. A jelenleg kb. 40 ezer lakosú városban a többség a turizmusban és a szolgáltató szektorban dolgozik.

Miben rejlik a terület vonzereje?
1. Hurghada a Vörös-tenger partjának egyik leghíresebb üdülőhelye, ahol egész évben napos az idő. Végtelen homokos, apró kavicsos strandok, melyeket lágy és meleg tenger mos, több tíz kilométeren át húzódnak. Hurghada kiváló éghajlati viszonyai egész évben lehetővé teszik a tengerparti pihenést, búvárkodást.
2. A Vörös-tenger a legszebb az északi féltekén. Víz alatti világa mesésen gazdag és színes. Az egzotikus vízi élőlények, a bizarr korallok és a kristálytiszta vizek csodálatosak. Egyetlen folyó sem ömlik a Vörös-tengerbe, amely szennyezhetné, és ez valóban egyedülálló természeti helyszínné teszi.
3. Minden kategóriát megtalálunk itt, a csúszda parkos resortok alkalmasak a családi nyaralásokra, az ún. felnőttbarát szállodák is megjelentek a kínálatban. Mi egy ilyen 18+ szállodában laktunk a hurghadai Grand Palace-ban.
4. Bőséges és változatos étkezések, svédasztalos rendszerben, all inclusive szolgáltatások.
5. Hurghadából egynapos autóbuszos kirándulással eljuthatunk Egyiptom fő látnivalóihoz, Kairóba és Luxorba. Nem véletlenül lett Hurghada beceneve „az üdülőhely, ahonnan kilátás nyílik a piramisokra és az ókori Thébára”.
6. Aki csak helyben szeretne kikapcsolódni, hajókirándulást tehet környező szigetekre, strandolhat a közeli Orange Bay szakaszon, delfin lesre fizethet be, akár úszhat is velük vagy egy színvonalas delfin showt is megnézhet. Izgalmas program a sivatagi jeep kirándulás vagy egy quad túra.
7. Hurghada vonzó árakon kínál üdülést az év minden szakában, minden kategóriában.

Nagyon jól éreztük magunkat a Hurghada Grand Palace felnőttbarát szállodában, jó választás volt. A szépen gondozott kertben virágok pompáztak, pálmafák adták az árnyékot. A különféle kerti bútorok a medencénél és a parton kényelmessé tették a pihenést. Ez a kategória biztosította számunkra a csendes, nyugodt kikapcsolódást. Miután már többször jártunk Egyiptomban, a fő látnivalókat már ismertük most csak hajózni és quadozni voltunk. Nem is szaporítom a szót tovább, a képek beszéljenek helyettem.