Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.03.12
Az utóbbi fél évben 50%-kal nőtt a Zakopanéba látogató magyar turisták száma. A lengyel sajtó és a helyi vendéglátó szektor megdöbbenve áll a jelenség előtt.

2023. novemberétől folyamatosan arról cikkezik a lengyel sajtó, kezdve a kis-lengyelországi lokális újságoktól, a legnagyobb online portálokig, hogy Zakopanéban soha nem látott magyar tömegek jelentek meg. Míg korábban arról panaszkodtak a podhalei vendéglátók, hogy nincs elég magyar turista, ezen a télen a visszájára fordult minden, ahogy a helyi árusok mondják „több a magyar szó, mint a lengyel, olyan érzés, mint a 80-as években Magyarországon”.

Zakopane utóbbi évei az arab turistákról szóltak, de 2023 év vége és még 2024 január-február is magyaroké volt a Tátrában. A nocowanie.pl szállásfoglaló portál adatai szerint Zakopanéban minden harmadik szállásfoglaló magyar és jelentősen többet költenek szállásra, mint a lengyelek, vagy a csehek, akik szintén szép számban látogatták meg Zakopanét.

Fotó: Pixabay

A magyarok 146,79 zlotyt (13500 Ft/fő/éj körül), a csehek 126,7 zlotyt (11660 Ft/fő/éj) a lengyelek pedig csak 112 zlotyt (10300 Ft/fő/éj) hagytak Zakopanéban átlagosan. A magyar turisták leggyakrabban sajtokat, likőröket, bőr termékeket vásárolnak kedvelt lengyel üdülőhelyükön. A kedvező árak mellett jó minőségű szállások és éttermek, a hó és a Tátra közelsége újra a magyarok kedvenc helyévé tette Zakopanét. 

Mind a helyi szállásadók, mind a gasztronómiai szektor meglepetten áll a helyzet előtt, hiszen az 50%-os növekedés egy év alatt igen jelentősnek mondható minden tekintetben.  Mindez összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy tavaly májusban hosszú idő után újra nyitott a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet budapesti képviselete.