Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.02.02
Több mint 574.000 látogatót vonzottak a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő programjai és látnivalói 2023-ban. A tavalyi mintegy háromezer program után újabb nagy dobásokra készül a cég 2024-ben – mutatjuk a terveket!

Az előző évvel összevetve a ZsÖK minden helyszínét több látogató kereste fel: nőtt a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a belvárosi- és világörökségi helyszínek látogatószáma is 2023-ban. Így a 2022-es 538 337 fő után 2023-ban 574 504 látogatónak biztosított élményt és szórakozást a szervezet.

A fizető látogatókból származó bevétel rendkívüli mértékben, 35%-kal emelkedett az előző évhez képest, ami azt bizonyítja, hogy sikerült olyan kínálatot kialakítani, amit vonzónak talál a közönség.

Programszámban is növekedés látszik. A 2022-es 2712 eseményhez képest 2023-ban 2993 program valósult meg a cég helyszínein.

Ez a mintegy háromezer program azt jelenti, hogy Pécsett átlagosan minden napra jut 8 db, a Zsolnay Örökségkezelő hatáskörébe tartozó program, ami közül választhatnak az emberek. Érdemes átböngészni havi programfüzetünket, mely a print kiadás mellett elérhető online is (https://www.pecsiprogram.hu/programfuzet), és 40 oldalon keresztül sorolja az aktuális havi programlehetőségeket – hívta fel a figyelmet Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

2023-ban több újdonság indult el a Zsolnay Örökségkezelőnél.

A pécsi világörökségi helyszínek megújulása révén új applikáció, időkapszula játék, kisfilmek, VR szemüvegek, modern multimédiás tartalmak, szelfipont és egy látványos makett segít szórakozva megismerni Pécs ókeresztény örökségét.

Első ízben rendezték meg a Kodály Központ Hangjai című tematikus napot, amelynek kínálatában exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások és a Popori Acoustics legújabb hangfalainak bemutatója is szerepelt. Ugyancsak új rendezvény volt a Pécs The Force Be With You Első Pécsi Star Wars Nap, amely azonnal telt házzal nyitott.

És 2024-ben sincs megállás! A Kodály Központba olyan közönségkedvenc előadók érkeznek, mint Zorán, a Punnany Massif, Koncz Zsuzsa, a Budapest Klezmer Band, Charlie, Rúzsa Magdi, Hobo, a Csík zenekar és a Bagossy Brothers.

Folytatódnak a Zsolnay Színház előadásai, amelyek iránt akkora az érdeklődés, hogy versengés folyik a jegyekért. Februárban Páratlan Páros néven komplex programajánlatok várják az érdeklődőket a szerelem jegyében a Zsolnay Negyedben. Az E78-ba érkezik idén többek között a Ripoff Raskolnikov Band feat. Roberto Luti (ITA), a Pál Utcai Fiúk Akusztik, az Európa Kiadó, a Bohemian Betyars, a Deák Bill Blues Band és a Tankcsapda.

Természetesen nem hiányozhatnak a cég szervezésében megvalósuló fesztiválok és nagyrendezvények sem: a Városi Gyereknap, a Zsolnay Piknik, a Sétatér Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál, a Szamárfül Fesztivál, a Második Pécsi Star Wars Nap, a Zsolnay Negyed Éjszakája, a Pécsi Napok, az Adventi Kézműves- és Mesevásár, valamint a Városi Szilveszter.