Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2024.01.15
Fedezzük fel Manchester rejtett szegleteit: egy várost, ami nem csak a sportról, de ipari múltjáról, egyeteméről és a gazdag kulturális életéről is híres. Cikkünkben bemutatjuk azokat a helyeket Manchesterben, amelyek egyedivé teszik ezt a pezsgő metropoliszt és összeszedjük a legizgalmasabb ingyenesen látogatható múzeumokat is.

A foci: Manchester szíve és lelke

A Manchester United és a Manchester City focicsapatok a világ egyik legismertebb futballklubjai közé tartoznak. Itt a labdarúgás nem csak sport, hanem egyben életforma is. Az Old Trafford és az Etihad Stadion mellett a város büszkesége a Nemzeti Labdarúgó Múzeum (National Football Museum). Itt a focirajongók betekintést nyerhetnek a sportág történelmébe, legendás pillanataiba, és a játékhoz kötődő emléktárgyakban is gyönyörködhetnek. A múzeum az Urbis Épületben található, közel a középkori negyedhez, így a látogatás könnyedén összeköthető egy városnézéssel is.

Fotó: Koczka Máté

A Nemzeti Labdarúgó Múzeum egy négy emeletes épületben helyezkedik el, ahol minden emeleten más-más témájú kiállításokkal találkozhatnak a látogatók. A földszinti Pitch Gallery-ben a látogatók különböző futball trófeákkal fotózkodhatnak, beleértve a Premier League és a Női Szuperliga hivatalos másolatait, valamint megnézhetik George Best Mini Cooperjét és különböző időszakos kiállításokat. Az első emeleten található Match Gallery a múzeum legnagyobb kiállítótere, ahol a futball történetének és jelentős tárgyainak bemutatására kerül sor. Itt megtalálható az eredeti “A Játék Szabályai”, a legöregebb megmaradt FA Kupa trófea, a 1966-os Jules Rimet trófea másolata és a meccslabda, valamint Lily Parr szobra és egy 180 fokos moziterem.

Fotó: Koczka Máté

A második emelet Play Gallery része a játék különböző elemeire és a futball népszerű kultúrában betöltött szerepére összpontosít, többek között interaktív játékokkal és egy Discovery Zone-nal, ami a legfiatalabb látogatókat célozza meg. Itt található például a büntetőrúgás, a Pass Master, a Shot Stopper, valamint Wayne Rooney, Ian Wright és Peter Schmeichel által viselt mezek is kiállításra kerülnek. A harmadik emelet Score Gallery része különféle időszakos kiállításoknak ad otthont, ahol a látogatók megismerkedhetnek a futball különböző aspektusaival és kulturális hatásaival.

Manchester történelmi gyöngyszemei

A város történelmi öröksége igen gazdag és sokszínű. A John Rylands Könyvtár lenyűgöző neogótikus építészete nem csak a tudományos kutatás kedvelőit, hanem a művészet és építészet iránt érdeklődőket is magával ragadja. A Manchester Art Gallery és a Manchester Museum pedig a művészetek, természettudományok, régészet, antropológia és egyiptológia széles körű gyűjteményeit mutatja be. Az Imperial War Museum North, és a háborús témájú kiállításokra összpontosít, ahol a fő látványosság a különböző konfliktusokban használt harci járművek és fegyverek lenyűgöző gyűjteménye. Mindhárom említett múzeum ingyenesen látogatható.

Fotó: Koczka Máté

Manchester ‘Tudor’ Shambles-a, amely most a Shambles Square részét képezi, egy csodálatos történelmi terület a város központjában, amelyet az Old Wellington Inn és a Sinclair’s Oyster Bar épületei határolnak. Ezek az épületek érdekes módon áttelepítésre kerültek: a középkori és Tudor-kori épületeket darabokra szedték, majd újra összerakták és 9 méterrel megemelve helyezték el jelenlegi helyükre, hogy illeszkedjenek a modern városképhez. A Shambles Square így egyedi keveréket kínál a Tudor, Stuart/Georgiánus és Viktoriánus építészeti stílusokból, amelyek egy modern városi környezetbe ágyazódnak.

Fotó: Koczka Máté

1830-ban nyílt meg a világ első vasútvonala, amely Manchester és Liverpool között közlekedett. A város első vasútállomásának helyén ma a Manchesteri Tudományos és Ipari Múzeum található. A szintén ingyenes múzeumban nemcsak a vonatok történetét ismerhetjük meg, hanem a pamutfeldolgozás történelmét és a világ első programozható számítógépének fejlesztését is, amit az 1950-es években Manchesterben hoztak létre.

Séta a hidak között

A Manchester Ship Canal, a Brit-sziget leghosszabb mesterséges hajózócsatornája, mely tengerjáró hajók számára is járható, 57 km hosszan húzódik a Mersey torkolatától Manchester Trafford városrészének dokkjaiig. Ez a kikötő kiváló helyszín sétákhoz, ahol etetheted a vízben úszkáló kacsákat, élvezheted az érdekes víztükröződéseket és az egymás fölé emelkedő hidak látványát. Sétahajókra is szállhatsz, amik fedélzetén akár azt is megtanulhatod, hogyan kell irányítani a hajót és kezelni a zsilipeket. Ezeken a túrákon helyi mikrosörfőzdék valódi ale-jeit is kóstolhatod, miközben a város rejtett zugai mellett hajózol el.

Fotó: Koczka Máté

Keleti éttermek sora

Manchester gasztronómiai kínálata igazi kulturális utazás. A város szívében található Curry Mile-on, Rusholme-ban – ami csupán öt perc taxival vagy tíz perc busszal van a városközponttól -, megismerkedhetünk az autentikus dél-ázsiai konyhával. Ez a terület az Egyesült Királyságban híres a lenyűgöző indiai éttermek bőségéről. A Manchester-i Curry Mile az Egyesült Királyságban az ázsiai éttermek legnagyobb koncentrációját kínálja, beleértve az indiai, pakisztáni, srí lankai és bangladesi konyhákat is. Itt több mint 70 különböző hely várja a látogatókat, fényűző neonfényekkel csalogatva. Az élmény, ahogy a különböző éttermek és üzletek egyedülálló atmoszférát teremtenek, nem csak a szájnak, hanem a szemnek is ínycsiklandó.

Fotó: Koczka Máté

A Curry Mile közelében helyezkedik el a Manchesteri Egyetem, ami Anglia egyik legelismertebb oktatási intézménye. Ha a környéken jársz, érdemes egy sétát tenni a campuson és felkeresni az Alan Turing épületet, mely a híres matematikusról és számítástechnikai tudósról neveztek el, és modern építészeti stílusával a matematika központjának számít. A campus területén található a korábban említett Manchester Museum és a The Whitworth művészeti múzeum is – mindkettő megtekintése ingyenes.

Tippek és különleges helyek

Manchester kevésbé ismert arcát mutatja meg az Afflecks alternatív bevásárlóközpont, ahol a helyi kézművesek és művészek termékei találhatók. A Northern Quarter kávézói és éttermei kiváló helyszínek a helyi ízek megismerésére, ahol a helyiek kedvenc falatozóit is kipróbálhatjuk. A városban van a legnagyobb kínai negyed az Egyesült Királyságban, a Londonin kívül – ha időnk engedi, itt is érdemes körülnézni. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy a kínai újév ideje alatt látogatjuk meg Manchestert, megcsodálhatjuk a piros ünnepi lampionokkal díszített belvárost.

Fotó: Koczka Máté