Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2024.01.11
A görög Kelet-Makedónia és Trákia régió bemutatkozó estjét január 9-én a Mythos The Greek görög étteremben rendezték meg. A tradicionális görög fogásokat bemutató vacsorával egybekötött prezentáció és a régiót népszerűsítő esemény során lehetőség nyílt megismerni az észak-kelet görögországi térség egyedi adottságait és még rejtett kincseit a régió képviselőjének előadásában.

Az eseményen Doukas Marinopoulos, a görög nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa köszöntötte a megjelenteket.

A PAMTH e budapesti promóciós tevékenysége része egy szélesebb körű stratégiai turisztikai tervezésnek, amely az “Egy ölelés Görögországból” kampányon alapul. A fő cél a PAMTH különösen vonzó imázsának népszerűsítése a magyar piacon, hogy a régió bekerüljön a turisztikai szakemberek és az egyéni utazók első számú választási lehetőségei közé, hogy egyre többen megismerjük Kelet-Makedóniát és Trákiát.

A régió turisztikai érdekességeit Patty Konstantinidou asszony, a REMTH turisztikai promóciós csapatának tagja mutatta be. PAMTH “Egy ölelésnyi Görögország” kulcsüzenetű turisztikai kampányt részletezte, és ezen keresztül többek között a főbb természeti, történelmi és kulturális kincseket, valamint azokat az elemeket, amelyek ezt a desztinációt abszolút hitelessé és egyedivé teszik.

A magával ragadó “barangolás” során utalt PAMTH kiemelkedő turisztikai infrastruktúrájára és a látogatók rendelkezésére álló választási lehetőségekre a térségben a tengerparti, vallási és régészeti turizmus körében.

Emellett elhangzott, hogy a Görögországba évente érkező magyar látogatók száma növekvő tendenciát mutat, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2014-es 115 ezer főről 2019-re a magyar turisták száma az országban meghaladja a 369 ezret, és 2023-ra eléri ugyanezt a szintet. Sőt Görögországot már a magyarok második legnépszerűbb turisztikai célpontjaként tartják nyilván Horvátország után (20%).

A régió öt regionális egységet foglal magában: Drama, Kavala, Xanthi, Rhodope és Evros, valamint két szigetet, a kozmopolita, zöld Thasos szigetét és a vad szépségű, vízesésekkel és vadregényes Szamothraké szigetét. A régió turisztikai célpontjai légi, tengeri és közúti úton is elérhető, mert Kelet-Macedónia és Trákia régiója egy kereszteződés Görögország északi részén, készen áll minden látogató és utazó fogadására minden irányból, és elvezeti őket az általuk választott célhoz. Keleten Törökországgal, északon Bulgáriával, nyugaton pedig Serres regionális egységgel határos. Délnyugaton az Égei-tenger, délkeleten pedig a Trák-tenger mossa.

Patty Konstantinidou többek között bemutatta Thassos-t, amelyet a bőséges fénnyel, a tiszta tengerrel, az erdők gazdagságával, a kőépületekkel, a fehér márvánnyal azonosítják. Ez a sziget mindenkit elvarázsol a csipkés strandokkal, a helyi ételekkel és termékekkel, valamint a hagyományos építészettel.

Limenas-nak több szervezett strandja van ahol fürödni lehet, mint például a Glyfada és a Glyfoneri strandok. A szigetet körülölelő körút egy sor strandhoz vezet, amelyek elvarázsolják a látogatókat. Limenasból a keleti oldal felé haladva elhaladunk a Makryammos csodálatos strandja mellett, a kék tengerrel és a tiszta homokos stranddal.

Tovább haladva Panagiába érkezünk, Thassosz egyik leghíresebb hagyományos településére. Kis távolságra található a népszerű szervezett strand, Chrysi Ammoudia, a trópusi szigetekre emlékeztető csodálatos tengerzöld vízzel. Délen a Skala Potamias szervezett strandja található, míg a sziget egyik legszebb strandja a kis Alyki-félsziget; egy csodálatos öböl, egy paradicsom, amely magával ragadja a látogatót.

A sziget egyik legpompásabb turisztikai üdülőhelye Potos, szervezett strandjával. Limenáriában található a Trypiti szuper strandja. Útja során elhalad Skala Marion, Skala Kallirachis, Skala Sotiros és Skala Prinou mellett, majd Rachoniban ér véget. Érdemes az egész szigetet bejárni, hiszen Thassos körbejárása a parti úthálózatot követve mindössze 100 km.

Kavala a regionális egység fővárosa, nagy turisztikai központ, és területe olyan turisztikai jellemzőkkel rendelkezik, amelyek Görögország legszebb nyári és téli úti céljaival egyenértékűek. A Symvolo hegy lejtőin épült amfiteátrum, amelynek szépsége minden látogató számára lélegzetelállító. Α hegyvidék és a tenger kombinációja a szabadidő és az akció felejthetetlen élményeit kínálja.

Keramoti: „Hol a Nap hajnaltól alkonyatig a tengeren táncol”. Ez a mondat gyönyörűen megragadja Keramoti lényegét, egy olyan helyét, amely a lenyűgöző napfelkeltékről és naplementékről ismert a tenger felett. Igazán varázslatos élmény szemtanúja lenni, ahogy a nap felkel és lenyugszik a tengerről, narancs, rózsaszín és lila árnyalatokkal festve az eget. Ez az egyik oka annak, hogy a látogatókat miért vonzza ez a bájos tengerparti város.

A strandok a családok számára is kiemelkedőek

A trák tengerben fekvő Evros strandjai a természeti szépség és a nyugalom magával ragadó keverékei. E strandok többsége Alexandroupolisztól nyugatra található, beleértve a Messimvria nevű tengerparti útvonalat, Evros délnyugati határát. A nevezetes strandok közé tartozik Agia Paraskevi, amely tiszta tengeréről és számos strandbárjáról ismert, valamint Kokkina Vrachia, a kalandos búvárkodáshoz ideális homokos strand. További népszerű strandok közé tartozik Makri és Dikella homokos és szervezett strandja. Evros strandjai nagyrészt homokosok, jól szervezettek, és jelentős számú tengerre vágyó turistát vonzanak.

Alexandroupoli, az Észak-Görögországban található bájos tengerparti város strandjai a homokos partok és az azúrkék víz kellemes keverékét kínálják. Keletről indulva a Delfini strand nyugodt légkörével és festői kilátásával fogadja a látogatókat. Nyugat felé haladva kibontakozik a híres Municipal Beach, amely vibráló hangulatával és jól felszerelt létesítményeivel a helyieket és a turistákat egyaránt vonzza. Tovább haladva az EOT Beach aranyszínű homokjával és tiszta vizével nyugodt kikapcsolódást nyújt. Végül pedig a nyugatra fekvő Makri Beach, amely tágas tengerpartjával lenyűgöz, és arra hívja a látogatókat, hogy lazítsanak és élvezzék az Égei-tenger szépségét. AMakri Beach homokos strandja sekély vízzel, gyermekes családok számára alkalmas. Van kempingje, játszótere és tavernája is. A városközponttól 5 km-re nyugatra található.

EOT strand: Homokos strand mély vízzel, amely tökéletes úszásra és vízi sportokra. Úszómesterrel, zuhanyzókkal, öltözőkkel és kávézóval várja a vendégeket, és mindössze a városközponttól 2 km-re keletre van.

Világítótorony strand: Homokos strand nyugodt vízzel, a város világítótornya mellett. Szamothraké szigetére és a kikötőre nyílik kilátás. A városközpontban található.

Bár közel van hozzánk, mégis kevesen látogatjuk mi magyarok ezt a régiót, a másnapi turisztikai irodáknak szánt prezentáció és a mostani bemutatás is remélhetőleg emelni fogja az odautazok számát.

A prezentáció végén igazi görög vacsorával kedveskedtek a vendéglátók, hogy megerősítsék a híreket, többek között azt, hogy bárányt igazán ők tudnak jól, ízletesen sütni.

Fotók: Mészáros Cecília