Avatar photo
Szerző:
Vágó Erika
Megjelenés:
2023.12.08

A Szent István Bazilika előtt állunk, csodáljuk a karácsonyi fényfestést. Az épületnek különös „sminket” adnak a színek, hullanak falevelek, átsuhan egy bicikli, szinte mozog és velünk együtt él a homlokzat. Élvezzük a hangulatot, a fényjáték alatt megszólaló zenére talán nem is figyelünk, mert a színek elvarázsolnak.
Mellettem szülők gyerekkel, óvodás, kisiskolás korúak.
A fényjáték végén egy 6 év körüli fiúcska feltesz egy kérdést: Anyaaa és kik laknak a bazilikában? A választ kíváncsian várom én is és a körülöttem állók is. Meg is érkezik a frappáns felelet: a szentek laknak a bent. A továbbiakat sajnos nem hallom, mert elindulnak a karácsonyi forgatagba.
Az én gondolataim pedig itt időznek a bazilika körül. Szakmai ártalomnak is mondhatnám, mert mi is jut eszembe, mit mondhattam volna ennek a kisgyereknek, mi lehet számára érdekes és mi felnőttek vajon tudjuk-e ezeket?
A bazilikát három bácsi tervezte és építette, mindhárom híres építész volt akkoriban, sok más ház is az ő vezetésükkel készült el Budapesten. Több mint 50 év alatt lett kész, több probléma is felmerült, például a kupola szerkezet leomlott. Ez miért is történt? Talán rosszul választották még az anyagot, a követ, amiből építkeztek, vagy a mérnök hibázott és nem jól végezte el a számításokat vagy az építőmunkások nem jól dolgoztak? (Felnőtteknek- a három építész Hild József, Ybl Miklós és Kauser József).
Mekkora is ez az épület: 96 méter magas – mint a Parlament -, hossza 87.4, szélessége 55 méter. Budapesten magasságban csak az új, modern Mol Campus előzi meg. Összesen 8000 ember tud egyszerre bent tartózkodni.
A szentek lakása igen szép ám belülről, pompa, csillogás, ragyogás. Mozaikok és festmények díszítik a falakat még a mennyezetet is! Hatalmas márványoszlopok vörösben, körös-körül pedig fehér márványszobrok. Ha felnézünk, akkor óriási festett ólomüvegek. A díszítéshez 5 kilogramm aranyat, 250 ezer arany füstlemezt és 10 kilogramm féldrágakövet használtak fel.
A bazilikát rengeteg szent népesíti be, a leghíresebb maga Szent István, akiről a nevét is kapta, ő Magyarország első királya, ő alapította a mi országunkat. A Szent Jobb kápolnában egy díszes tartóban őrzik királyunk jobb kezét.
Hogy kik vannak még itt vele?
Szent László, Szent Erzsébet, Szent Gellért, Szent Margit, Szűz Mária, Szent Teréz, Szent Rita, Szent Imre, Szent Antal, Szent József, Assisi Szent Ferenc, Szent Cecília és még sokan mások. Biztosan hallottad már a nevüket, a városban utcák, terek vannak elnevezve róluk, pl. a Margit-sziget Szent Margitról kapta a nevét. Mindegyik példamutató életet élt, sokan közülük a szegényeket segítették, védték a bajba jutottokat. De van olyan, aki valaminek a védő szentje lett pl. Szent Cecília a zene védőszentje. A szentek is szeretik ám a muzsikát, nézzetek csak fel a bejárat fölötti része, egy hatalmas orgonát láthattok, gyönyörűen szól! Még orgona koncerteket is szerveznek itt.
(Felnőtteknek- az oltárképeken is szentek és csodálatos események kaptak helyet, Szent István felajánlja a koronát Máriának, Krisztus a Kálvárián)
A tornyokban 6 harang található, a déli toronyban van Magyarország legnagyobb harangja, majdnem egy tonnás.
Kedves Felnőttek, menjetek be és gyönyörködjetek ti is! Sokszor a „Bajcsyn” a dugóban ülve, ahol csak a hátát láthatjuk (a régi szokás szerint „keletelt templom”, vagyis a szentélye kelet felé néz, ezért a bazilika háta és nem a homlokzata tekint a fő útra) nem is gondolunk arra, hogy milyen látványa van a tér felől. Most az ünnepek alatt, szünidőben tegyetek egy sétát, ha szép idő van akár még a kupola körkilátójába felmehettek.
A homlokzati felirattal búcsúzom, nehogy zavarba jöjjünk, ha egy gyermek megkérdezi, Anyaaa és mi van oda írva? „Ego sum via veritas et vita -Én vagyok az út, az igazság, az élet”.