Avatar photo
Szerző:
Vágó Erika
Megjelenés:
2023.11.21

November 17-én, pénteken a 34-es autóbusszal mentem haza. A Göncz Árpád Városközpont végállomásról kigurult a busz, az automata rendben bemondta az első megállót. Utaztunk tovább a teli buszon, az utasok többsége a mobilját nézegette, néhányan beszélgettek. A Népfürdő utca megálló után mikor már az Árpád hídon voltunk egy kellemes hang köszöntött minket, majd rövid megemlékezést hallhattunk az 1873-ban történt városegyesítésről, amikor Buda, Pest és Óbuda megalkotta a mai Budapestet. Megemlítették Óbuda akkori polgármesterét Harrer Pált, ővezette az óbudai delegációt. Mindannyian felkaptuk a fejünket, micsoda figyelmesség és meglepetés! Másként utaztunk tovább. Ez a pár mondat jó érzést és egy kis meghittséget hozott. Nekem az az élc jutott eszembe, melyet még a korabeli sajtó is közölt és városnézések alkalmával idegenvezetőként is szoktuk emlegetni: a fiatal Pestet hozzáadják az idős Budához és még az anyósával, Óbudával is össze kell költöznie. Ez jól érzékelteti, hogy a lakosság vegyes érzelmekkel fogadta az eseményt. A városrészek féltek függetlenségük feladásától, de azt is érezték, hogy a további fejlődéshez szükséges az egység. Sok programot, kiállítást szerveztek az ünnepre, közülük néhány még a következő pár hónapban is látható. Pl. a Vigadóban a Sosem volt Budapest – terveket, álmokat, soha fel nem épület létesítményeket mutatnak be a főváros építészetének 150 évéből, a Fővárosi Levéltárban Budapestihidak címmel kapunk ismertetőt azok építéséről, történetéről.Menjünk sétálni, nézelődni, emlékezni és ne felejtsük el megkóstolni a győztes Budapest 150 tortát sem!Mert bizony az is készült! Már nemcsak ország tortánk van, hanem a főváros tortáját is megalkották. Pályázatot írtak ki, melynek feltételei között szerepelt a korabeli cukrászati nyersanyagok használta, tiltotta az aromák, mesterséges adalékanyagok, ételszínezékek, margarinok, fondantok, tortabevonók felhasználását. 20 cukrászat tortája nevezett, melyből a győztes az Auguszt cukrászat Natalis – születés nevet viselő terméke lett. Müller Csilla három fő alapanyagból készítette el, csokiból, mogyoróból és kávéból, majd ezt áfonyával tette még izgalmasabbá. Gratulálunk!

A kép forrása: Auguszt Cukrászda Belváros