Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.11.21
A hónap utolsó szombatján immáron 23. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5 000-6 000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egyedülálló Magyarországon, Európában!

Egyedülálló…

  • a környezete: a Gerecse hegység nyugati lábánál, egy hajdani történeti ökológiai folyosóban, egy lecsapolt mocsár helyén terül el;
  • a helyszíne: barokk kisváros szívében, egy mindösszesen 2 km2 kiterjedésű mesterséges tómeder biztosítja a színpadot;
  • önkéntes szervezők munkájának köszönhetően valósul meg: tavaly, 2022-ben 192 önkéntes adta tudását, energiáját és idejét a lebonyolításhoz;
  • a példaértékű összefogás: állami és civil természetvédelem szereplők, Tata városa és megannyi partner, támogató összefogásának eredménye a Tatai Vadlúd Sokadalom!

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz. Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 42 000, ezen belül a tatai Öreg-tavon maximum 39 000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben két globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd tűnt fel, de láttak már ritka vendég apácaludat is.

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet. Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 65 000-et is elérheti.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják: https://vadludsokadalom.hu/aktualis-program/. Akik személyesen nem tudnak jelen lenni, azok a tatai Öreg-tó medrében már működő vadludas webkamera közvetítésén keresztül online, akár otthonról is figyelemmel követhetik a Vadlúd Sokadalom fő attrakcióját, a vadludak napi mozgalmát.

A rendezvény idei díszvendége az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a 30 éves Hortobágy
Természetvédelmi Egyesület és az Ócsai Tájház.

November 10-től on-line közvetítés 2 kamerával a Tatai Öreg-tó vadlúdjairól a www.vadludsokadalom.hu oldalon!

Csak egy a programok közül: NOVEMBER 24. (péntek) A tóparton, az „Előadások” rendezvénysátor mellett

1700     Az őszi csillagos égbolt látványosságai. Derült idő esetén távcsöves bemutatóval – MCE Tatabányai Amatőrcsillagászati Klub és TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes.

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.