Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.11.10
Azok is felismerik képről a westminsteri apátságot, a Towert és a Tower Bridge-et, akik még sosem jártak Londonban, hiszen rengeteg film díszlete a főváros három fő látványossága. Talán ez is az oka, hogy sokak utazási bakancslistáján előkelő helyen szerepelnek ezek a nevezetességek.

Az Egyesült Királyság nyüzsgő fővárosa, London hemzseg történelmi helyszínekben, kulturális nevezetességekben és építészeti csodákban. Ahogy nyakunkba vesszük a metropolisz belvárosát, számos ikonikus látnivaló kerül az utunkba. Most London három leghíresebb nevezetességét mutatjuk be: a westminsteri apátságot, a Towert és a Tower Bridge-et.

Westminsteri apátság: Ahol a történelem kézzelfogható

A Westminster Abbey, vagyis apátság több mint ezer éve kitörölhetetlen nyomot hagyott a királyok, királynők, államférfiak, katonák, költők, papok, hősök és persze az egész birodalom életében. Az épület 1066 óta koronázási templomként szolgál, és a brit történelem több mint 3000 kiemelkedő alakjának végső nyughelye.

Fotó: Koczka Máté

A westminsteri apátságba jegyet kell váltani, amit elővételben vásárolhatunk meg, ám ha szeretnénk részt venni egy istentiszteleten, akkor a belépés ingyenes. Ne feledd, hogy működő templomként előfordulhatnak olyan napok, jeles alkalmak, amikor az épület egyes részeit elzárják a látogatók elől!

Fotó: Koczka Máté

Ahogy közeledünk ehhez a nagyszerű gótikus épülethez, két bejáratot is láthatunk (északi és nyugati kapu), mindkettőt gyönyörű szobrok díszítik. Az apátság belülről sem kevésbé látványos, hiszen ahogy belépünk, a brit királyok sírjaitól az emlékműveken át, a ragyogóan díszített imahelyig, minden szeglete történelmet és tekintélyt áraszt.

Fotó: Koczka Máté

Az apátságban az irodalomkedvelők is találnak érdekességet: a neves költők előtt tisztelgő részen több mint 100 brit költőnek és írónak állítottak emléket. Ne hagyd ki az ikonikus koronázási trónszéket sem, amely több mint hét évszázada központi szerepet játszik a brit koronázási ceremóniákon. 

A londoni Tower: A tekintélyparancsoló erőd

A Tower of London – vagyis a londoni Tower –, őfelsége királyi palotája és egyben erődítménye, egy történelmi jelentősségű kastély, amely a Temze északi partján fekszik. 1066-ban, a normann hódítás idején építették, napjainkig a tekintély, a hatalom és a történelem szimbóluma. A Fehér torony, amelyet Hódító Vilmos épített 1078-ban, az egész kastély névadójaként szolgál.

Fotó: Koczka Máté

A londoni Tower többször is kulcsszerepet játszott az angol történelemben. Királyi rezidenciaként használták, de sok különféle funkciót is betöltött: többek között fegyvertárként, kincstárként, királyi pénzverdeként, börtönként és Anglia koronaékszereinek otthonaként is használják. Az erőd számos kivégzésnek is helyet adott, leginkább Boleyn Anna és Morus Tamást kivégzése miatt hírhedt. 

Fotó: Koczka Máté

Ma a londoni Tower az Egyesült Királyság egyik legfontosabb látnivalója, impozáns erődszerű szerkezetével és történelmi jelentőségével rengeteg látogatót vonzz, tehát minden évszakban sok turistára kell számítanunk.

Fotó: Koczka Máté

A látogatók felfedezhetik az épületeket, megismerhetik a Towerhez kapcsolódó legendákat, hagyományokat és megtekinthetik a koronaékszereket, amelyek évszázadok óta a királyság legfontosabb jelképei.

Tower Bridge: A mérnöki tökéletesség

A Tower Bridge (Tower-híd, és nem keverendő a mellette lévő London Bridge-dzsel), egyszerre mérnöki csoda és London ikonikus szimbóluma. Az 1886 és 1894 között épült híd megoldás jelentett a londoniak különleges igényére: olyan hidat szerettek volna, ami lehetővé teszi magas árbocú hajók átkelését is a Temzén, a felnyitható hídszakasznak köszönhetően a nagy hajók így elérhették London hatalmas kikötőjét.

Fotó: Koczka Máté

A Tower Bridge könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, a környékén van két nagy forgalmú metrómegálló is, a Tower Hill és a London Bridge. A belépőjeggyel nemcsak a hídra, hanem a kilátóba és a gépházba is bejuthatunk. A felfedezés során elénk tárul London csodálatos látképe, beleértve az olyan nevezetességeket is, mint a Canary Wharf üzleti negyed és a London Bridge.

Fotó: Koczka Máté

A Tower Bridge a mérnöki tökéletességet is jelképezi. A gépházban ma is megtalálhatók az eredeti viktoriánus gőzgépek, amelyeket egykor a híd emelésére használtak. Ezek a gőzgépek már modern kor mérnöki leleményességéről tanúskodnak.

Fotó: Koczka Máté

A Tower Bridge bátrabb látogatói átsétálhatnak a híres Glass Flooron (üvegpadló) 42 méterrel a Temze fölött. Az átlátszó padló hat üveglapból áll, amelyek hossza 11 méter, szélessége 1,8 méter. A merész látogatók jutalma, hogy innen egészen más perspektívát kaphatnak Londonról.