Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.10.17
Az Egyesült Királyság északi részén elhelyezkedő Edinburgh körülbelül 548 000 lakosával Skócia fővárosa. Ez a város az utazók paradicsoma, amelyet a gazdag történelem, a kultúra és a természeti szépségek keveredése tesznek csodás úticéllá.

Ha Magyarországról látogatnál a mesés Skóciába, könnyű dolgod van. A városba Budapestről két légitársaság, a Jet2 és Ryanair is indít közvetlen járatokat. De ha kalandosabb útra vágysz, akár vonattal is mehetsz, Londonból ugyanis átszállás nélkül eljuthatsz Edinburgh-ba.

De mégis mivel kezdd a felfedezőutat? 

Ha Skócia, akkor csakis whiskey-vel! Érdemes befizetni egy kóstolóval egybekötött Scotch Whiskey Experience túrára, ahol nem csak megízlelheted ezt a kultikus italt, de a történelmi örökségében is elmélyülhetsz! Ráadásul Pazar környezetben, az UNESCO kulturális világörökség részét képező óvárosban, pár méterre a hatalmas Edinburgh-i kastély és a fényűző királyi palota mellett.

Fotó: Koczka Máté

A város felfedezése közben valószínűleg gyakran üti majd meg a füledet a skót duda semmivel sem összetéveszthető hangja, a helyi férfiak pedig a hagyományoknak megfelelően skót szoknyát viselnek. Egy séta a legendás Royal Mile főutca mentén semmi mással nem összevethető, hiszen a város macskaköves utcácskái dugig vannak építészeti csodákkal, amelyek csak rád várnak! Fedezd fel a Dynamic Earth vagy a Calton Hill különlegességeit is, ha pedig elfáradnál, ülj be a remek skót kávéházak egyikébe – ezek még J.K. Rowlinget is megihlették! A természetimádók sem fognak csalódni, hiszen a Royal Botanic Garden páratlan botanikus kínálata is sok meglepetést kínál. Egy skóciai látogatás sem lehet teljes gasztronómiai kalandok nélkül. Mindenképpen kóstold meg a hagyományos finomságot, a Haggist, ami egy juhbelsőségből és zabból készült különleges hurkaféle.

Fotó: Koczka Máté

Az Edinburgh-i kastély: Skócia jelképe

A Castle Rock tetején álló Edinburgh-kastély Skócia egyik legominózusabb épülete. Az ikonikus erődhöz látogatva megcsodálhatod a város teljes látképét. Nézd meg a skót koronaékszereket, és fedezd fel a királyi palota minden zegzugát! Tudtad, hogy Skócia egykori királynője, Margit Magyarországon is élt? Ne hagyd ki a Szent-Margit Kápolnát, az Edinburgh-i kastély legrégebbi fennmaradt épületét, ami neki állít emléket.

Szent-Margit Kápolna (Fotó: Koczka Máté)

Ha érdekel Skócia hadtörténete, a National War Museum hatalmas műtárgy- és emlékgyűjteménye biztosan tetszeni fog. A Half Moon Battery-ről pedig páratlan panoráma terül majd a szemed elé, ráadásul itt zajlik az egyórai ágyú, azaz a One O’Clock Gun, ami az időjelző szerepét tölti be.

Hasznos tipp: Érdemes előre, online megvenni a belépőjegyeket, mert a kastély időalapú beléptetési rendszerének hála a helyszínen lehet, hogy csak későbbre vagy akár másnapra kapunk időpontot!

Fotó: Koczka Máté

Fedezd fel Skócia folyékony aranyát!

Nem csak whisky-rajongóknak kötelező befizetni a közvetlenül a kastély épülete mellett található Scotch Whisky Experience valamelyik túrájára. A világattrakciót már 8,5 millió idelátogató kipróbálta! Egy régi, nagy iskolaépületben kapott helyet a létesítmény, amely érdekes whisky-túrákat kínál, rengeteg történelmi titokkal és készítési fortéllyal, ajándékbolttal, italbolttal, és természetesen finom kóstolókkal!

Fotó: Koczka Máté

1988 óta a hely mára a világ legnagyobb skót whiskygyűjteményévé nőtte ki magát, elképesztő mennyiségű itallal: 3384 palack skót whiskyvel büszkélkedhet! Az ide látogatót az érdekes előadáson túl interaktív kiállítások, és pompás ételek és italok várják, az Amber Restaurant & Whiskey Bar széles kínálatában biztosan mindenki megtalálja majd a neki való finomságot.

Fotó: Koczka Máté

Harry Potter nyomában

Merülj el Harry Potter varázslatos birodalmában, fedezd fel a filmekből ismerős, ikonikus helyszíneket, amelyek J.K. Rowling varázslóvilágát ihlették! A rajongók rendszeresen elzarándokolnak az Elefántházhoz, ahol a sorozat született. A kávézó egy szerencsétlen tűzeset miatt ideiglenesen nem üzemel, de ennek ellenére is sokan ellátogatnak a helyszínre, ahol mindannnyiunk kedvenc varázsvilágát életre hívta az írónő. Ne hagyd ki a Greyfriars Kirkyardot, és a Victoria Street-et sem, hidd el, ezek is ismerősök lesznek!

Fotó: Koczka Máté

Optikai csodák: Camera Obscura & World of Illusions

Az Edinburgh-i kastély mellett, a Royal Mile végén található Camera Obscura World of Illusions egyedülálló, kétórányi kalandot kínál. A helyszínt a magyar Csodák Palotájához tudnám hasonlítani: tükörlabirintus, tudományos érdekességek, kísérletek, vicces tükrök és okos bemutatók váltják egymást öt teljes emeleten át.

Fotó: Koczka Máté

A Camera Obscura Show az ötödik emeleten élő mozgóképeket vetít Edinburghról egy óriási periszkópon keresztül. A legfelső emeleti kilátás is megér egy látogatást: gyönyörű fotók készülhetnek a kastélyról.

Fotó: Koczka Máté

Vissza a gyermekkorba!

A Museum of Childhood a Royal Mile-on, a világ egyik leghíresebb utcáján található, és bizony könnyen órákra beszippantja az óvatlan látogatót. Ez a világ első olyan múzeuma, amely a gyermekkorról szól! Az ingyenesen látogatható tárlatok játékokat, babaruhákat, könyveket rejtenek, az 1800-as évektől egészen napjainkig. A ritka tárgyak és mementok között sok gyermekkori emlék is felidéződik majd! Retro kedvencek is visszaköszönnek a polcokról, köztük a 2000-es évek nagy kedvence, Buzz Lightyear, vagy egy Fisher-Price Chatter telefon 1979-ből. A játéktermet is érdemes kipróbálni, ahol az egész család közösen vehet részt egy interaktív kalandban!

Fotó: Koczka Máté

The Georgian House: Bepillantás Edinburgh elegáns múltjába

Az első alkalommal Skóciába látogatók számára a Georgian House lenyűgöző látnivaló lehet! A palota a György-korabeli stílus egyik kimagasló példája, innen ered a neve is. 1796-ban adták át, Robert Adam tervei alapján épült és mindössze 1800 fontért vásárolták meg! Belépve pompa és fényűzés fogad, de az igazi izgalmat az jelenti, hogy a társadalmi kontrasztok és korhűn konzerválódtak.

Fotó: Koczka Máté

Nem csak a patinás termeket, de a konyhát és a cselédszobát is megnézheted, így valóban reális képet kaphatsz a 18. század Skóciájáról. Ráadásul ha szeretnél, akár korhű jelmezbe is öltözhetsz, és mókás képeket készíthetsz magadról. A Georgian House olyan gyöngyszem, amely egy letűnt korszak eleganciája előtt tiszteleg. A palota második emeletén izgalmas dokumentum-filmet vetítenek, és a termekben magyar leírást is találsz a kiállítás tárgyairól!

Fotó: Koczka Máté

Gin és csoki? Igen!

A skót gasztronómia korántsem ér véget a whiskey-vel, mi sem jobb példa erre, mint a híres Edinburgh Gin 75 perces vezetett túrája! A ginfőzdében töltött idő során öt-hat különböző gint, és tucatnyi isteni skót csokoládét ízlelhetsz meg. Első hallásra merész kombinációnak hangzik ugyan, de hidd el, csoki előtt és után egészen más íze lesz a gineknek! Ugyanez igaz a különböző féle tonikokra is, amelyeket a kóstolóprogram során a ginek mellé párosítanak.

Fotó: Koczka Máté

A program alatt a vendégek betekinthetnek egy működő ginfőzde kulisszái mögé, megismerkedhetnek a fő összetefőkkel, köztük a borókabogyóval, és az is kiderül, mi köze van az italnak a háborús időkhöz.

A lényeg persze azért az ízlelőbinbókon van: e figyelmes kóstolók akár a citrusolajak, a szemes bors vagy a só ízét is felfedezhetik az alkoholos italban. A lebilincselő gasztro-élmény a tapasztalt gin-rajongóknak, de az újoncoknak is erősen ajánlott.

Fotó: Koczka Máté

A környék legszebb panorámája

Ha szeretnéd, hogy Skócia történelmi fővárosára a lábad előtt terüljön el, mást sem kell tenned, mint ellátogatni a Calton Hillre. Ez az ikonikus nevezetesség a város központjában áll, és lélegzetelállító kilátást kínál. A tetején több műemlék is található, köztük az athéni Parthenon által ihletett Nemzeti Emlékmű, valamint a Nelson-emlékmű, amelynek időgömbje minden nap pontosan 1 órakor ereszkedik le. Sétálj az ösvényen, csodáld meg a szobrokat, szívd magadba a történelmet! A dombról különleges élmény a napkelte és a napnyugta is, ilyenkor a meleg fény valóságos aranyfürdőt varázsol a város köré. Fotósoknak és a természet szerelmeseinek kötelező, de akkor is ez a legjobb választás, ha egy kis nyugalomra vágysz a nyüzsgés után!

Fotó: Koczka Máté

Egy bérház a múltból

Edinburgh nyüzsgő Royal Mile-jén, a híresebbnél híresebb épületek között megbújva található egy rejtett gyöngyszem, a Gladstone’s Land. Ez az első ránézésre szerénynek tűnő bérház a valóságban egy közel öt évszázadot felölelő történelmi kincsesbánya. Akár egyedül is végigjárhatod, a múzeum barátságos dolgozói biztosan segítenek majd. Mindegyik szoba meglepetéseket rejt: van itt 16. századi konyha, 18. századi György-korabeli szoba, de akad gyönyörű delfti kerámia fajansz és festett mennyezet is. Csodáld meg a város 17. századi térképét a Grand Hallban, ismerd meg a szerencsétlenül járt Darien-séma legendás történetét és engedd át magad ennek a rendhagyó időutazásnak!

Fotó: Koczka Máté

A Gladstone’s Land nem csak egy elfeledett memento a múltból, ma is használják az épületet! Bizonyos részeiben vállalkozások, szervezetek működnek, de akad aki még mindig a patinás épület falai között él. Ha a falak beszélni tudnának, rengeteg mesélnivalójuk lenne!

Fotó: Koczka Máté

Ha már ott vagyunk, érdemes betérni a ház aljában működő kávézóba, ahol néhány történelmi skót finomságot is árulnak. Büszkeségük a citromos-bodzás-túrós fagyi, ami tényleg isteni finom!


Virtuális kaland az óceán mélyéről a világűrbe

A Dynamic Earth egy magával ragadó, interaktív látványosság, amely kozmikus utazásra visz, az Ősrobbanástól egészen napjainkig. Nem csak kicsiknek, felnőtteknek is sok érdekességet rejt. A létesítmény családbarát és interaktív, így nem csoda, hogy a látogatók körében is igen népszerű.

Fotó: Koczka Máté

A virtuális út során az óceán legmélyéről eljutunk egészen a világűrig. A Visit Scotland által 5 csillagos attrakcióként elismert Dynamic Earth kiérdemelte a RIBA és a Civic Trust Awards díját is. A különleges kiállótérben megismerhetjük a különböző geológiai csodákat és a Föld magjának létrejöttét is. A szenzációs 4D show már csak a hab a tortán, a profi effektekkel és szenzorokkal látványos és kalandos utazást biztosít térben és időben egyaránt. Ne hagyd ki, ha a környéken jársz!

Fotó: Koczka Máté


Botanikai boldogság: Nyugalom a Királyi Botanikus Kertben

A természetszerető turisták számára a Királyi Botanikus Kert kötelező látnivaló Edinburgh-ban. Az 1670-ben alapított kert a világ egyik legrégebbi botanikus létesítménye, amely Edinburgh egyedülálló flóráját mutatja be. Több mint 13 000 növényfajjal, egyedi tematikus kertekkel ez a hely egy botanikai paradicsom. A trópusi fajokkal és pozsgásokkal teli üvegház jelenleg felújítás miatt zárva tart, de így is rengeteg csodás felfedezésre váró növénykülönlegességet rejt a kert. A gyermekeknek pedig biodiverzitás-játszótérrel is készültek. Mielőtt ellátogatnál a kertbe, mindenképp ellenőrizd az aktuális nyitvatartást és érdemes online intézni a jegyvásárlást is!

Fotó: Royal Botanic Garden